Biciklis osztagokkal próbálták volna megállítani Hitler seregét az írek

Biciklis osztagokkal próbálták volna megállítani Hitler seregét az írek

Kalapács alá került a németek titkos irata, az Ír-sziget elfoglalását taglaló Zöld hadművelet, ebből korábban nem ismert tervek is nyilvánosságra kerültek.

A németek 1940-ben dolgozták ki az Oroszlánfóka hadműveletet, amely a Brit-sziget elfoglalására irányult volna. Lényegében ennek részét képezte a Zöld hadművelet (Unternehmen Grün), vagyis az Ír-sziget inváziója.

A háború után 75 évvel a történelmi iratnak egy példányát bocsátották árverésre. A részletesen kidolgozott anyag térképeket, fotókat, illusztrációkat tartalmaz, németes alapossággal feltérképezve a legfontosabb ipari központokat, elektromos hálózatokat, vasutakat, hidakat és más tereptárgyakat.

Hírdetés

A Zöld hadművelet Fedor von Bock tábornagy, villámháború-specialista felelősségi körébe tartozott, de ő 1941-ben kegyvesztetté vált Hitlernél a sikertelen moszkvai csata miatt, így talán ez is szerepet játszott az ír kaland meghiúsulásában.

A németek 50 ezer katonát gyűjtöttek össze a sziget inváziójához, és úgy kalkuláltak, hogy akár napi 100 kilométert is képesek lesznek előrenyomulni. A lábukat elsőként Írország délkeleti partvidékén kívánták megvetni, Dungarvan és Wexford városok környékén.

A szigetlakóknak nem lett volna sok esélyük ellenük, hiszen 1940-ben mindössze 7600 főből állt az ír hadsereg, kiegészítve további 11 ezer tartalékossal és önkéntessel. Rettentően gyengén voltak felszerelkezve, nagyjából egy tucat tankkal és páncélozott járművel rendelkeztek. Az ír osztagokat általában biciklikkel mozgatták.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »