Beszóltak a polgármesterek: a Cîţu-kormány gyorsan elsajátította az előző kormányok „egészségtelen gyakorlatát”

Beszóltak a polgármesterek: a Cîţu-kormány gyorsan elsajátította az előző kormányok „egészségtelen gyakorlatát”

Felháborodott hangnemű közleményben bírálja a Cîţu-kormányt a Megyei Jogú Városok Szövetsége (AMR), amelyet amúgy a nemzeti liberális párti (PNL) Emil Boc, Kolozsvár polgármestere vezet.
A városvezetők elégedetlenségének oka, hogy állításuk szerint a kormány képviselői nem konzultáltak velük a pénzügyi és költségvetési intézkedéseket tartalmazó sürgősségi rendeletről, amelyet a következő kormányülésen terveznek elfogadni, holott erre érvelésük szerint törvény kötelezi a döntéshozókat. Azt mondják, tíz munkanap áll a kormány rendelkezésére az egyeztetésre.

„Csalódottan állapítjuk meg, hogy a Cîţu-kormány gyorsan elsajátította az előző kormányok »egészségtelen gyakorlatát«. Az AMR és más társult struktúrák megkeresése nélkül elfogadásra javasolt sürgősségi kormányrendelet ezzel egy

megsértve annak előírásait és szellemiségét” – fogalmaznak keddi közleményükben a megyei jogú városok elöljárói.


Meglátásuk szerint egy olyan sürgősségi kormányrendelet elfogadása, amely több mint húsz jogszabályt módosít,

„Az intézményközi párbeszéd nem opcionális egy miniszter vagy egy minisztériumi hivatalnok számára, hanem Románia kormányának törvényi kötelessége, amelyet mind a közigazgatási törvénykönyv, mind a helyi önkormányzatok európai chartája előír, a Megyei Jogú Városok Szövetsége pedig nem hagyja büntetlenül a kötelezettség alóli kibúvást” – üzenik a polgármesterek Florin Cîţu miniszterelnöknek.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »