Beszélgessünk a művészetről – Kopócs Tibor kerekasztalánál

Beszélgessünk a művészetről – Kopócs Tibor kerekasztalánál

Kopócs Tibor, a Komáromban élő ismert és neves grafikus, festőművész a közelmúltban A szellem agorája címmel kerekasztal-beszélgetésre hívta a művészetek különböző területein tevékenykedő alkotókat, hogy eszmét cseréljenek a kultúra, a művészet aktuális helyzetéről.

Vitaindítójában Kopócs Tibor arról beszélt, hogy ebben a digitális világban átértékelődött az életünk, s benne szinte minden, a műérték, a művészet megítélése, elfogadása, és – talán – ez az állapot velünk is marad. Majd feltette a kérdést, vajon a 21. században kell-e még művészet, kultúra? Ha igen, akkor milyen művészet, milyen kultúra kell, hogy legyen? 

Sóhajtozunk, hogy a posztmodern művészet, kultúra kimerült, elsekélyesedett, idejét múlta, de lám, szélsebesen terjednek – főleg a neten – az olcsó, híg, megtévesztő információk, köztük a mai ízlésünket borzoló, romboló, tolakodó esztétikai förmedvények, a tömegáru, a giccsek, amit kreatív műalkotásként aposztrofálnak. Reneszánszukat élik a kerti törpék, a gipsz gólyák és kalapos gombák…

 A kerekasztal résztvevői arra a kérdésre, hogy mi a művészet, különböző válaszokat adtak. Egyesek szerint esztétikai értelemben használt fogalom, mások azt hangsúlyozták, hogy a művészetnek nincs egységes, mindenki által elfogadott meghatározása, megint mások azt mondják, a művészet határai nem tisztázottak, vagy a valóság visszatükrözése a művész látásmódján átszűrve. 

Hírdetés

A beszélgetésen arra a kérdésre is keresték a választ, hogy ki a művész? Az a művész, aki művészetének ágában kiváló, mesteri teljesítményt nyújt? Egyidőben azt hangoztatták a polgárpukkasztó megmondó „szócsövek”, hogy alanyi jogon minden ember művész. 

Most jön az egyik legizgalmasabb kérdés, amire igen nehéz objektíven válaszolni egy alkotó művésznek: mi a műalkotás, kell-e a műalkotás? A hozzászólásokban elhangzott, hogy a műalkotás festmény, rajz, szobor vagy más dolog, amit művész készített. Általában a művészi szándékkal létrehozott tárgyakat nevezzük műalkotásnak. Amikor egy adott mű minőségében egyedülállóan kiemelkedik a szerző alkotásai közül, és különösen nagy jelentőséget tulajdonítanak neki, akkor mesterműről beszélünk. Volt, aki úgy vélekedett, hogy a műalkotás olyan szellemi alkotás, amely az „előállítója” által kitalált módon, művészi kifejezőeszközök útján üzenetet közvetít a befogadó számára. Ennek az üzenetnek az emberi lényeget kell kifejeznie. Egy tárgyat akkor nevezünk műalkotásnak, ha a művészeti világ intézményes kereteiben annak tekintik.

Természetesen voltak vehemens viták is a különböző témák megbeszélése során, de így van ez rendjén.

Ez viszi előre az ügyet, és nem a csendben maradók sunnyogása, a langyos vízben dagonyázás, hiszen éppen azért kezdeményezte ezt a művészeti fórumot Kopócs Tibor, hogy az állóvízbe végre kavicsot dobjunk. Gyorsan elszállt a programra tervezett két és fél óra, és sokunkban benne maradtak kibeszéletlen gondolatok. Ami örvendetes, hogy mindenki szót kapott, mindenki tudott reagálni a másik gondolataira, és úgy érzem, hogy őszinte megnyilatkozásokat hallottunk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »