Bérház épül fiataloknak Kovásznán

Bérház épül fiataloknak Kovásznán

Az Ignácz Rózsa utcában bérelhető állami lakásokat építenek fiataloknak az Országos Lakásépítési Ügynökség (ANL) finanszírozásával. A 16 lakrészes, háromemeletes tömbház építési munkálatainak értéke 5,8 millió lej. A közművesítés, illetve a lakásokat kiszolgáló parkolóhelyek kialakításának a költségeit a helyi költségvetésből fedezik.

A kommunista rendszer bukása után az első állami lakásokat a 90-es évek végén, Málnási László Levente polgármestersége idején építették, szintén az Ignácz Rózsa utcában, a Puskás híd közelében. Ezeket 35 év alatti fiatalok vásárolhatták meg részletre. Azóta is nagyon nagy az igény állami lakásokra a városban mind a helyi fiatalok – akik önerőből nem tudtak saját otthont építeni itthon, és ezért külföldre vándoroltak –, mind szakemberek részéről, akik azért nem vállaltak állást a helyi közegészségügyi, oktatási és közigazgatási intézményekben, mert a város nem tudott lakást biztosítani számukra.

Hírdetés

A helyi önkormányzat több mint tíz évvel ezelőtt az országos lakásügynökséghez fordult egy újabb állami tömbház megépítése érdekében, de ennek finanszírozása csak most vált valóra. A tömbház helyével kapcsolatosan a környéken lakók részéről voltak ellenvetések, hogy miért nem építik máshová, de amint Gyerő József polgármester elmondta, még az ő tisztségbe lépése előtt, a városi tanács jóváhagyásával erre a területre készítettek megvalósíthatósági tanulmányt, illetve övezeti településrendezési tervet (PUZ), így ezt be kellett tartani, ugyanakkor nem volt más olyan városi tulajdonban levő terület, amely egy ilyen tömbház megépítéséhez megfelelő infrastruktúrával, illetve közművesítéssel rendelkezik.

A 16 lakrészes tömbház kivitelezője a sepsiszentgyörgyi Conico építkezési cég, a kovásznai Abstrukt tervező iroda rajzai alapján. A polgármesteri hivatal által tavaly szeptemberben kiadott építési engedély szerint a munkálatokat 36 hónap alatt kell elvégezni, a kivitelezési határidő 2026. május 14-én jár le.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »