Berezeltek a nyugatiak, nem merik Ukrajnában tárolni a földgáz-tartalékaikat

 A Financial Times információi szerint a nyugat-európai kereskedők elpártoltak az ukrán tárolókba „mentett” gázkészletek felhasználásától, mivel az orosz támadások miatt túlságosan drágává vált az energiahordozó kockázati felára. Egyesek fel vannak háborodva: mi az hogy emiatt megfosszák Ukrajnát egyik legfontosabb bevételforrásától?!

Ukrajna rendelkezik Európa legnagyobb szárazföldi tárolókapacitásaival, és ezt fel is ajánlotta az energiaválság során Nyugat-Európának. Voltak országok, amelyek éltek is a lehetőséggel, legalábbis papíron.

A friss adatok azonban azt mutatják, hogy míg tavaly júniusban és júliusban 103 illetve 589 millió köbmétert tároltak be az ukránokhoz, addig idén csak 15,4 illetve 51,9 millió köbmétert.

Hírdetés

Becslések szerint Ukrajna akár 200 millió eurót is kereshetne az ügylettel, ha az képes lenne normálisan működni. Miért nem működik?

Azért, mert bár az ukrán tárolók mélyen a föld alatt helyezkednek el, ahol az orosz rakéták nem tehetnek bennük kárt, a ki- és betároló állomások még mindig a felszínen vannak. Ha az oroszok ezeket kilövik, akkor az egységekben tárolt gáz ott marad a föld mélyén, lehetetlen lesz kitárolni.

Néhány hónapja támadás ért egy ukrán tárolóegységet. A híradásokból érezhető volt, hogy több történt ott, mint amit elárultak. Az ukránok váltig állították, hogy a tárolás nem került veszélybe, de önmagában a felmerülő kockázatok értelemszerűen eltántorították a nyugatiakat a biznisztől.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »