Berényi: A szlovák nagykövet Márki-Zay kampányának részévé vált

Berényi: A szlovák nagykövet Márki-Zay kampányának részévé vált

Márki-Zay Péter, ellenzéki miniszterelnök-jelölt múlt héten kilenc uniós állam, köztük Szlovákia nagykövetével találkozott Budapesten. A szlovák külügyi tárca a találkozóban semmi kivetnivalót nem lát, szerintük ebben az esetben is a diplomáciában megszokott, bevett gyakorlatról van szó. A lapunknak nyilatkozó Berényi József volt külügyi államtitkár ellenben úgy véli, a találkozóról demonstratív, propaganda jellegű tájékoztatás jelent meg. A Szövetség MKP platformjának elnöke szerint emiatt egyértelmű, hogy az esemény Márki-Zay kampányának részeként értelmezhető.

Berényi a találkozó kapcsán a ma7-nek elmondta,

külügyi államtitkárként töltött négy évem alatt megtanulhattam, hogy a nagykövetek a fő kapcsolattartók kormányok és országok között”.

A korábbi államtitkár szerint a nagykövetek és a nagykövetségek szerepe nem csökkent az internet megjelenésével sem, ugyanis a diszkrét, nem nyilvános kapcsolattartásnak és véleményközvetítésnek a személyes kapcsolat a garanciája.

„Külügyi államtitkárként, amikor hozzám kerültek az európai uniós ügyek, én is nagyon sok találkozót valósítottam meg a nagykövetekkel az ő kérésükre” – hangsúlyozza Berényi, aki szerint ezek a találkozók arról szóltak, hogy Szlovákiának milyen lesz az álláspontja az akkor készülő Lisszaboni Szerződés néhány kérdésével kapcsolatban.

Berényi leszögezi,

a találkozókról soha nem tettünk fel hírt, és végképp nem fényképet, mert ez azt demonstrálta volna, hogy véleményazonosság van Szlovákia és a hozzánk látogató nagykövet országa között. Ez pedig nem a diplomácia feladata, hanem a miniszterelnökök, külügyminiszterek feladata ezt demonstrálni”.

Hírdetés

A volt államtitkár szerint a diplomácia általában diszkrét munkát végez, igaz vannak kivételek, „amikor a diplomata, a nagykövet megjelenésével kifejezésre juttatja, hogy valamilyen gondolatiság vagy egy személy mellett leteszi a voksát adott ország, adott kormány. Ennek láttuk most bizonyságát Márki-Zay Péter és néhány európai uniós ország nagykövetének találkozóján, hiszen Magyarországon jövő tavasszal parlamenti választásokat tartanak” – emlékeztet Berényi, hozzátéve, hogy

ez a találkozó nem egy szűken értelmezett diplomáciai véleménycsere volt, ahol Márki-Zay elmondta véleményét a nagyköveteknek, hanem erről fényképes, demonstratív, propaganda jellegű tájékoztatás jelent meg”.

Berényi hangsúlyozza, „ez is szuverén joga minden nagykövetnek, aki persze ezt a lépést nem teszi meg az őt delegáló külügyi tárca beleegyezése nélkül. Ismétlem, ha a találkozó szakmai és politikai eszmecsere lett volna, akkor néhány hónappal a választások előtt erről nem tesznek fel fényképekkel demonstrált hírt, hanem megmarad belső körökben, ami ott elhangzott.

Így ez a találkozó egyértelműen Márki-Zay Péter választási kampánya részeként jelenik meg, és úgy is kell értelmezni”.

A volt külügyi államtitkár szerint figyelembe kell vennünk, hogy „a diplomáciának sajátos nyelve van, ezt konkrét példával lehet igazolni. Fehéroroszországban van Európa utolsó diktatúrája Lukasenka vezetésével. Amennyiben Lukasenka szervez egy állami fogadást a második világháború befejezésének tiszteletére, arra biztos, hogy az európai uniós nagykövetségek oda küldenek egy alacsonyabb beosztású diplomatát, mert a második világháború befejezéséről illik megemlékezni.

Amennyiben Lukasenka szervez egy állami fogadást ismételt államfővé választásának egyéves évfordulójára, oda nem fog elmenni senki. A személyes részvételükkel nem akarják demonstrálni, hogy támogatják Lukasenka rendszerét”.

Ez a diplomácia nyelvezete, a részvétel és annak szintje, annak nyilvánosságra hozatala, az mind-mind üzenet egy ország és a külügyminiszter részéről. Vagyis, ahogy arra Forró Krisztián, a Szövetség elnöke is utalt a sajtóban,

a Márki-Zay-találkozó esetében is jelzésértékű lett volna, ha a szlovák nagykövet helyett egy alacsonyabb beosztású diplomata jelenik meg”

– tette hozzá Berényi József.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »