Beregszász-Ugocsa 2021 Nemzetközi Üzleti Fórum – A határon átnyúló együttműködés erősítése

Beregszász-Ugocsa 2021 Nemzetközi Üzleti Fórum – A határon átnyúló együttműködés erősítése

Az elmúlt másfél esztendőben két olyan fontos esemény történt, amelyek mindegyike megköveteli az eddigi létünk átgondolását. Az egyik egyértelműen negatív előjelű, ez pedig a koronavírus okozta világjárvány, amely erőteljesen visszavetette a gazdaság egészét. A másik pedig az ukrajnai adminisztratív territoriális átrendeződés, amely óriási nemzetgazdasági, kulturális lehetőségeket hordoz magában, hangzott el azon a kétnapos nemzetközi üzleti fórumon, amelyre a makkosjánosi Helikon hotelben került sor három szomszédos ország, Ukrajna, Magyarország és Románia önkormányzati vezetői, illetve üzletemberei részvételével.

A Beregszászi járás jelentősen kibővült, immár több mint 200 ezer lakója joggal várja el, hogy a lehetőségekhez mérten javuljanak az életkörülményei, mondta megnyitó beszédében Rezes Károly, a találkozó ötletgazdája, a járási tanács elnöke. Aki meggyőződéssel állította, hogy a remélt gazdasági fellendüléshez nagyban hozzájárulhat a határon átnyúló együttműködés. Amelynek az alapjait ugyan már a korábbi évek során sikerült lerakni, ám az új helyzetben feltétlenül új tartalommal szükséges feltölteni.

A határmenti régiók együttműködése terén az Európai Unió számos pozitív példát tud felmutatni, hangsúlyozta Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja. Van tehát pozitív példa elegendő. Ugyanakkor a helyi sajátosságokat mindenképpen figyelembe kell venni. Ilyen például a Tisza mentén elterülő települések együttműködése, a környezetvédelemmel kapcsolatos problémák együttes kezelése. A kapcsolati hálók erősítésének fontosságáról szólt Igor Vantyuh, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatás elnöke.

Szerencsére nem kell mindent elölről kezdeni, mutatott rá Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, aki példamutatónak nevezte a két szomszédos régió – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja – együttműködését. Kétség nem fér hozzá, hogy ez a járvány leküzdése után újabb lendületet kell, hogy vegyen. Ezt segíti elő számos kezdeményezés, többek között a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás és a Magyar Kormány által támogatott Egán Ede Gazdaságfejlesztési Projekt, amely már eddig is több ezer kárpátaljai vállalkozás helyzetbe hozását segítette elő.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács (Románia) elnöke arról számolt be, hogy tavaly a határ menti együttműködés keretében tíz pályázatot sikerült elnyerni a Nagyszőlősi járással együttműködve. Jelenleg Brüsszelben a tervezés folyamata zajlik. Ez szintén egy rendkívül fontos időszak, hisz a Románia-Ukrajna-Magyarország-Szlovákia közös határmenti projekt keretében mintegy 55-66 millió eurót fordíthatnak vállalkozásbarát beruházások fejlesztésére.

Hírdetés

A Pest Megyei Közgyűlés képviselőinek üdvözletét hozta Karácsony Ádám, aki annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a Beregszászi Járási Tanács és a Pest Megyei Önkormányzat közötti kétoldalú együttműködési szándáknyilatkozatának aláírása után még szorosabbá válik a két régió közötti gazdasági-kulturális kapcsolat.

A fórum további részében a Beregszászi járás kistérségei mutatták be, hogy milyen fejlesztési lehetőségekkel rendelkeznek, s hogy a gazdaság melyik szféráiban várják leginkább a befektetőket.

A program szerint szombaton a Beregszászi járás turisztikai potenciáljáról cserélnek eszmét a tanácskozás résztvevői. Kiemelten foglalkoznak a Beregszászi járás erdő- és vadgazdálkodás lehetőségeiről, a Tisza árvízvédelmi problémáiról, valamint a folyó által nyújtott turisztikai lehetőségekről.

A szervezők számos alkalmat teremtettek arra, hogy a fórum résztvevői személyes beszélgetések révén kerüljenek közelebbi kapcsolatba egymáshoz, üzleti kapcsolatokat teremtsenek.

Kovács Elemér


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »