Beperelték a Rubik-kocka utánzatának gyártóját és forgalmazóját

Beperelték a Rubik-kocka utánzatának gyártóját és forgalmazóját

NEW YORK. Beperelték a világhírû Rubik-kocka utánzatát gyártó amerikai céget és a játék forgalmazóját.

A Rubik-kockát gyártó londoni Rubik's Brand Ltd a "világ legkeresettebb kirakós játékát utánzó" Quick Cube értékesítésének leállítását követelve perelte be az ohiói Duncan Toys céget – annak anyavállalatát, a wisconsini Flambeau Inc-et -, valamint a játékot forgalmazó New Jersey-i Toys "R" Us céget.   

A manhattani kerületi bírósághoz hétfõ este benyújtott kereset szerint a Duncan terméke, amelynek elemei egy 3x3x3-as kockát alkotnak, a Rubik-kocka "sajátosságait és külsejét utánozza", leszámítva az oldallapok színét és azt, hogy a kis kockák sarkai enyhén le vannak kerekítve.   

A Rubik's Brand a védjegysértés és a tisztességtelen verseny fogalmait használja keresetében, megjegyezve, hogy a Toys "R" Us is felelõsségre vonható a Quick Cube értékesítéséért. A dokumentum szerint azok a fogyasztók, akik a felperes Rubik-kockájára számítanak, "csalódni fognak, amikor használni kezdik a vádlott utánzatát", ami "visszafordíthatatlan károkat" okoz a Rubik's Brandnek.   

Hírdetés

A Toys "R" Us 15,99 dollárért kínálja a Rubik-kockát és 4,99 dollárért a Duncan Quick Cube-ját a honlapján.   

A Duncan szóvivõje kedden megalapozatlannak nevezte az állításokat, és azt mondta, a vállalat minden erejével azon lesz, hogy megvédje magát. A Toys "R" Us nem reagált az üggyel kapcsolatos megkeresésre.   

A kereset a feltételezett illegális profit megtérítését és az elszenvedett károk háromszorosának megfizetését követeli, valamint az utánzatok megsemmisítését.   

Rubik Ernõ találmánya, a bûvös kocka, 1976. október 28-án kapott szabadalmi engedélyt, majd nem sokkal késõbb világméretû játékõrületet indított el. A Rubik's Cube 1980-81-ben több országban az év játéka lett, 1981-ben bevonult a New York-i Modern Mûvészetek Múzeumának építészeti és dizájngyûjteményébe, 2014-ben beválasztották az amerikai Játékok Dicsõségcsarnokába. Máig nagyjából 100 millió darabot adtak el belõle világszerte.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »