Bemutatták Tost László, Kassa egykori polgármesteréről szóló magyar kötet szlovák változatát

Bemutatták Tost László, Kassa egykori polgármesteréről szóló magyar kötet szlovák változatát

2022. október 19-én, szerdán este nagy érdeklődés mellett került sor Tost László, Kassa egykori polgármesteréről és családjáról szóló szlovák nyelvű Tost László – Meštanosta Košic című kötet bemutatására, mely az idén tavasszal megjelent magyar mű fordítása.

A bemutatót Rácz Noémi, a kassai Löffler Béla Múzeum igazgatója nyitotta meg, örömét fejezve ki azzal kapcsolatban, hogy ilyen sokan érdeklődnek Kassa múltja iránt. Ezt követően Hanesz Zoltán, a Kassai Magyarok Fóruma a könyv kiadójának nevében vette át a szót, aki megköszönte a kötet szerzőjének Szeghy-Gayer-Veronikának, a fordítónak Lenka Nagyovának és a grafikus-tördelőnek Helység Chiarának, hogy fél év leforgása alatt sikerült kiadni az eredeti magyar mű szlovák párját. A két kötet egyforma köntösben jelent meg, szinte megtévesztésig hasonlítanak egymáshoz.

Hírdetés

A kötet szerzőjével az ismert kassai idegenvezető és helytörténész, Milan Kolcun beszélgetett az est folyamán. A budapesti születésű, Kassán élő Gayer Veronika kihangsúlyozta, hogy a könyv megírásához elsősorban a Tost család éppen felújítás alatt álló villája adta az első inspirációt. Ezeket kiegészítette különböző leveltári anyakokkal, korabeli sajtóban található formációkkal, majd a Tost László tragikus halálát követő időkről szóló családi visszaemlékezésekkel. Így rajzolódik ki egy történet, mely egyedi a maga nemében. Milan Kolcun a beszélgetés folyamán rávilágított arra, hogy számára is milyen sok új adalékot tartalmaz a könyv, mely emberi sorsokkal tölti meg a város falait. Kolcun, aki évek óta helytörténeti séták keretében mutatja be a nagyközönség számára Kassa érdekességeit már többször belebotlott Tost László személyébe. A szocialista történetírás nem foglalkozott vele túl sokat, de életrajzi adatai ma már közismertek.

Tost László a csehszlovákiai politikai katolicizmus emblematikus alakja, 1933 és 1938 között Kassa helyettes polgármestere, majd 1938 novemberétől 1939 májusáig a város polgármestere, később 1944-ig a magyar parlament képviselője volt. Közismerten angolbarát, nyilasellenes magatartása következtében 1945 januárjában a kassai nyilas terror áldozata lett. Hivatalnoki és politikai pályafutásáról először jelent meg többéves levéltári kutatáson alapuló összefoglaló munka, melyben a földbirtokosból, majd pénzügyi hivatalnokból lett keresztényszocialista városatya és családja élete tárul elénk a köz- és magánélet apró emberi megnyilvánulásaival átszőtt korrajz keretében. Tost László, Kassa polgármestere című kötet szerzője a budapesti születésű, de életét már hat éve Kassához kötő Szeghy-Gayer Veronika tizennégy fejezetben, meggyőző alaposággal, de a laikus számára is befogadható stílusban tárta fel az 1945 előtti soknemzetiségű Kassa államhatalmi változásokkal, politikai játszmákkal, színházzal és emberi tragédiákkal teli világát.

A nem mindennapi kassai családtörténet nemcsak tényfeltáró jellege következtében lehet érdekes a Kassa történelme iránt érdeklődők számára. A könyvben ugyanis Ladislav Bobčák kassai restaurátor illusztrációi mellett szlovákiai és magyarországi közintézményekből, valamint magángyűjteményekből kölcsönzött, nagyrészt eddig sehol nem közölt képeket is közlésre kerültek. A Szlovák Köztársaság Kisebbségi Kulturális Alapjának támogatásával megvalósult, hiánypótló, tudományos népszerűsítő munka ennek köszönhetően most már a szlovák közönség számára is elérhetővé vált.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »