Békén hagyják külföldről támogatott civil szervezeteket

Békén hagyják külföldről támogatott civil szervezeteket

Békén hagyja a külföldről támogatott civil szervezeteket az ügyészség, noha azok közül több is bojkottálja a regisztrációs kötelezettséget. A vádhatóság csak kérelemre indíthatna eljárást, kérelem viszont egyelőre nem érkezett.

A törvény szerint külföldről támogatott szervezetként kell nyilvántartásba vetetnie magát a bíróságon egy civil szervezetnek, ha évente legalább évi 7,2 millió forint adományt kap más országból. A Civil Információs Portál adatbázisában 58 ilyen szervezet szerepel. Az egyik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

„Azt vártuk, hogy bizonyára lesznek erre reakciók, de alapvetően pontosan ugyanúgy történik az életünk, mint korábban és semmilyen hatással nem volt az életünkre ez a bejelentés vagy bejelentkezés a jogszabály alá” – mondta Győri-Dani Lajos, a szervezet ügyvezető alelnöke.

A törvény végrehajtását több civil szervezet bojkottálja. Ezeket az egyesületeket a civil szervezetek működésének törvényességét ellenőrző ügyészségnek fel kell szólítania a törvény betartására. Ha erre továbbra sem hajlandók, az ügyészség végső büntetésként kezdeményezheti a szervezet törlését. A Helsinki Bizottság is az ellenállók között van, ezért számít az ügyészségi fellépésre.

„Június 27-én lépett hatályba a törvény. Tehát azt követően kezd el érvényesülni az a szabály, hogy regisztrálnia kéne annak a szervezetnek, aki több mint 7,2 millió Forint támogatást kapott úgynevezett külföldi forrásból. Ugye külföldi forrásnak számít az Európai Unió Bizottságától érkező támogatás is. A Helsinki Bizottság egyébként megkapta ezt az összeget, többek között azért is, mert a Gulbenkian-díjjal kapott támogatásunk, a díj összege az megérkezett a bankszámlánkra” – ismertette Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Az ügyészség a Helsinki Bizottság esetében még nem lépett, ahogy a TASZ esetében sem.

Kapronczay Stefánia ügyvezető igazgató kijelentette: „ha elindul az ügyészség kezdeményezésére egy eljárás a szervezettel szemben, akkor abban az eljárásban is tudjuk érvényesíteni ezeket a kritikáinkat, amik a magyar alaptörvényből is fakadnak, illetve az európai normákból, és amiket egyébként többek között a Velencei Bizottság, de az Európai Unió is oszt.”

A Fővárosi Főügyészség úgy tájékoztatott, hogy hivatalból nem járhat el a külföldről támogatott civil szervezetek ügyében. Olyan kérelem pedig egyelőre nem érkezett hozzájuk, amelynek alapján eljárást kellene indítaniuk a regisztráció elmulasztásáért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »