Beiskolázási kampányt indított az RMDSZ

Beiskolázási kampányt indított az RMDSZ

A romániai magyar nyelvű oktatás választását népszerűsítő beiskolázási kampányt indított az RMDSZ. A Minden magyar gyermek számít című kampányról Magyari Tivadar, a szövetség oktatásért felelős ügyvezető alelnöke és Szabó Ödön oktatási szakpolitikus beszélt tegnap egy kolozsvári sajtótájékoztatón.

Magyari Tivadar elmondta: a kampány azokat a családokat próbálja megszólítani, amelyekben 6–7 éves iskolakezdő gyermek van. Megjegyezte: tapasztalatuk szerint a családok 14–16 százalékát kell meggyőzni arról, hogy érdemes magyar iskolába íratniuk a gyermeküket. Az érvek között említette, hogy anyanyelven könnyebb tanulni, hogy csak a hagyományokhoz, kultúrához való kötődéssel teljesedik ki a nyelvtudás, és azt is megjegyezte, hogy magyarul tanulni ma már nem hátrány Romániában. Az Iskola Alapítvány magyar állami támogatással 2500 kisiskolásnak biztosít ingyenes étkezést és iskola utáni pedagógusi felügyeletet. Hozzátette: ez a szám nem magas ahhoz viszonyítva, hogy 51 ezer elemi iskolás tanul magyarul Romániában, de mégis nagyon fontos, mert egyes helyeken ez teszi vonzóvá a magyar iskolát.

Hírdetés

Szabó Ödön hozzátette: a magyar vagy részben magyar családokban nevelkedő gyermekek mintegy 8–10 százaléka tanul román tannyelvű iskolákban. Számukra vagy nehezebben érhető el a magyar nyelvű iskola, vagy nem ezt választották a szülők. A politikus szerint az EU és a kormány által biztosított forrásokból, valamint magyarországi segítségből olyan iskolafejlesztések történtek az elmúlt években, amelyek után kijelenthető, hogy a magyar tannyelvű iskolákban az országos átlagnál jobbak a körülmények. Hozzátette: minőségi javulás is indult a magyar oktatásban, és a szülőknek azt a félelmét is próbálják eloszlatni, hogy magyar iskolában nem lehet jól megtanulni a román nyelvet. Mint mondta, kilencmillió eurós EU-forrásból indították el tavaly azt a programot, amely a kisebbségi iskolákban román nyelvet tanító pedagógusok felkészítését szolgálja. Az oktatáspolitikus szerint a magyar nyelvű oktatási paletta ma már ugyanolyan széles Romániában, mint a román nyelvű.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »