Behúzott szárnyú felfelé zuhanás

(Bérczesi Robi akusztik az óbudai Esernyősben)„Sziasztok! VBT vagyok, Bérczesi Robi és Hiperkarma függő” – mondanám, ha mondanám. És válaszolnák rá, ha válaszolnák, méghozzá nagyon sokan: „Szia, VBT!”. Mert hála Istennek a hazai művészvilág néhány elvitathatatlan tehetségű, zseniális képviselőjének művészete kurzusok fölött álló. Ilyen néhányművész Bérczesi Robi is.

S a háromlábú kutya rúgja rá a nyugati boszorkányra az ólajtót, ha nekem tetszik, hogy ezzel a kurzusos baromsággal kellett kezdenem. De ismerve a közegek átjárhatatlanságát, s a néha mégis átvándorlók nyakába (mindkét oldalról) zúdított salakanyagtengert, ezzel kellett kezdenem.

Na, hogy Bérczesi Robi tegnap mivel kezdte? A Fellegajtó nyitogatóval. Igen, nem tévedés. Részemről sem elírás, ahogyan részéről sem volt valamiféle kikacsintós karikatúra. Briliánsan egyedi akkordmenettel, sajátosan, amolyan Bérczesi Robisan (hogy máshogy?), hatalmas alázattal, ahogyan azt kell. S persze az est további részében sem hanyagolva a magyar népdalokat; három-négy Hiperkarma szám után előadva egyet-egyet. Minek következtében itt még bizony az is jól érezte volna magát – legalábbis három-négy számonként – , akinek  testét oda-vissza borítják a turulos, nagy-magyarországos tetkók. S nem csak úgy habókra mondom ezt, ugyanis pont egy ilyen srác ült pont ott, pont akkor, pont mellettem. Mondjuk ő a saját szerzeményeket is szemmel láthatóan ismerte és imádta. Nesze neked kulturális széthúzás…

S az előadás még egy érdekességet tartogatott a jelenlévők számára: Bérczesi Robi minden előzetes figyelmeztetés nélkül belekezdett egy Bonanza Banzai dalba. Mert szerette, s mert szereti. Mondhatnánk erre, hogy persze, de hát a Bonanza fénykora még akkorra datálódik, amikor az other side-on sikk volt felülreprezentálni Kovács Ákost, akitől akkortájt máskülönben a jobbos szülők óvták, védték gyermekeik gyenge lelkét. De pontosan azért, amiért mifelénk a bélyegek örökre rányomódnak arra, aki billogozásra kerül, s e stigmák visszamenőlegesen is rákerülnek mindenre, ehhez azért bátorság kellett.

Szerintem Bérczesi Robinak a bátorság volt az utolsó gondolata (ha egyáltalán gondolt erre). Úgy vélem, nagy ívben tett rá, hogy ki mit gondol. Egyszerűen csak dalolta, amit szeret. Mi pedig szerettük, ahogy dalol.

Hírdetés

„Ennyi.” – mondta a korintusi híveknek írt el nem küldött levelében Szent Pál apostol. (a levél hozzáadott érték tekintetében nem ütötte meg a nikaiai ingerküszöböt, ezért nem került bele a kánonba – VBT)

A nóták pedig jöttek szépen egymás után, csupán pár lopott kortynyi sör, vagy slukknyi cigi által pauzálva (GYEREKEK! NE DOHÁNYOZZATOK!). És a repertoár mellett választani is lehetett. A bekiabált kéréseket Bérczesi Robi minden esetben teljesítette. No, jó, a Feketepéter kivételével, de helyette kaptunk egy Húsrágó hídverőt. És rengeteg ráadást, hiszen a koncert bőven túlnyúlt a másfél órán.

Azt persze sajnálom, hogy a Feketepéter mellett az Amondó sem volt. Gondolom, egy szál gitárral nehezen lett volna kivitelezhető. Pedig jó dal, szeretem. Ahogyan Robinak sugarak a kezei és a kezei a sugarak. Erre mondanák az HBO szakemberei, hogy nem jó, de nem is tragikus.

Bérczesi Robi – szemmel (l)áthatóan – kiírta, kiénekelte magából a nem jót, és ugyanúgy a tragikust is. Olyasfajta evolúción átesve, amely fejlődés meghagyta benne leghátul a magzati lét lasztisan 140 bpm-es frekvenciáját, de adott egy nem akármilyen jövőképet is. Ebben a bizonyos jövőképben pedig benne foglaltatik a legörömtelibb hír: sok-sok Hiperkarma dal vár még ránk.

() VBT ()

The post Behúzott szárnyú felfelé zuhanás appeared first on VBT.


Forrás:vbt.pestisracok.hu
Tovább a cikkre »