Baratka – egy letűnt település nyomában

Baratka – egy letűnt település nyomában

Léva történelmi központjában nem oly régen elhelyeztek egy információs táblát, amely mára egy letűnt település történetéről, az ott végzett ásatások eredményeiről szól. Bratka, avagy újabb elnevezéssel Baratka a mai járási székhely központjától dél-nyugatra terült el.

A mai lévai halastavak szomszédságában állt az egykori középkori település. Régészeti ásatások segítségével sikerült feltérképezni Baratka két templomát és a hozzájuk tartozó temetőt.

Mint az információs tábla magyar nyelvű szövegében olvasható: a feltáró jellegű ásatásokra 1958 – 1960 között került sor. Alojz Habovštiak vezetésével a vizsgálódások során két román kori templom nyomaira bukkantak.

A régebbi templomról írásos emlék is fennmaradt. E szerint a Szent Márton templomot Euzidinus főispán építette és 1156-ban Martirius esztergomi érsek szentelte fel. A templom egyhajós volt, patkó alapú apszissal. Később átalakították, két helyiséget építettek a templomhoz. Euzidinus halála után testvére István a templomot a garamszentbenedeki apátságnak adományozta 1158-ban. Vélhetően szerzetesek szolgáltak a szakrális épületben.

A régebbi templomot a 13 század során, vélhetően a tatárjárás idején elpusztították. Ugyanazon helyen épült meg a tágasabb plébániatemplom. A téglalap alapú hajójú templom keleti oldalán félköríves apszissal rendelkezett. Az épület nyugati falához a későbbiekben templomtornyot építettek. Ez is román kori építmény volt és Baratka község híveit szolgálta.

Hírdetés

A Baratkát a későbbi évszázadokban majorként emlegették. Jelenleg a területen még a település nyoma sem látható – fogalmaz az információs tábla. Mára a járási székhely határában mezőgazdasági terület.

Az egykori középkori falu helyszíne jelentős ásatási terület. A már említett bő hat évtizeddel ezelőtti  feltáró régészeti ásatások mellett az utóbbi évtizedben is végeztek kutatásokat egykori területén. A 2010-es években végzett geofizikai felmérések során sikerült felmérni a templom és egy eddig ismeretlen nagyobb épület maradványait.

– fogalmaz végszóként a sétálóutca tövében elhelyezett tájékoztató.

Léván egy utcanév (Ku Brake) állít emléket a középkorban eltűnt egykori községnek.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »