Baloldali nyomásgyakorlás – Készen áll Brüsszel a tagállamok vegzálására

Elfogadta szerdán az Európai Bizottság (EB) az uniós forrásokat jogállamisági kritériumokkal összekötő kondicionalitás-rendelet alkalmazását segítő iránymutatásokat, jelentette be Valdis Dombrovskis, a testület ügyvezető alelnöke Brüsszelben.

A technikai jellegű lépés lényege, hogy az EB így már készen áll az uniós források megvonásával is fenyegető mechanizmus élesítésére. Az iránymutatások két hét alatt készültek el, miután az Európai Unió Bírósága február 16-án elutasította a rendelettel szembeni magyar és lengyel keresetet. Ursula von der Leyen, az EB elnöke nemrég arról beszélt, hogy ha elkészültek az iránymutatásokkal, bemutatják azokat a tagállamoknak – akár írásban –, majd érvényesíthetik a mechanizmust.

Hírdetés

Az érintett tagállamoknak egy-három hónapjuk lesz arra, hogy választ adjanak a levélre, amiben a brüsszeli testület megfogalmazza az aggályait. Az Európai Parlament balliberális többsége régóta sürgeti a szankciókat, de Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos korábban azt mondta, az áprilisi választások előtt erre hazánk esetében nem fog sor kerülni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »