Balog Zoltán egyházkerülete ingyen szerzett meg egy 1,4 milliárdos belvárosi palotát az államtól

Balog Zoltán egyházkerülete ingyen szerzett meg egy 1,4 milliárdos belvárosi palotát az államtól

Január végén teljesen ingyen kapta meg az államtól a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület az Alkotmány utca 25. szám alatti ingatlant – számolt be azt RTL Híradó.

A Fidesz, illetve az Orbán-kormány az elmúlt 14 évben több száz ingatlan tulajdonjogát adta át a magyarországi egyházaknak.

A most átadott 569 négyzetmétere irodaház a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatai szerint 1,4 milliárd forint értékű. Az egyházkerület hivatalai lesznek itt, illetve kialakítanak egy konferenciaközpontot is.

A földhivatali papírok szerint tulajdonszerzés után idővel akár el is adhatják az értékes palotát, mivel a magyar állam csak 15 évre jegyeztetett be elidegenítési tilalmat.

Az elmúlt években a reformátusok már használták az irodaházat, de eddig csak bérlőként. Ez kiderül a parokia.hu-n megjelent 2021-es tudósításból is, ahol azt írták, „a püspöki székház elegendő hely hiányában átmenetileg az Alkotmány utca 25. szám alatti bérleményben kapott helyet”.

Hírdetés

Balog Zoltán a kegyelmi botrányban való érintettsége ellenére is még mindig annak az egyházkerületnek a vezetője, amely megszerezte az értékes épületet.

A már említett irodaház egyébként 1950 óta a magyar álam tulajdonában állt. 2013 és 2017 közt például az az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő működött benne, amely a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatait kezelte.

A Magyarországi Református Egyház az RTL megkeresésére egyelőre nem reagált.

(Címlapkép: Balog Zoltán református püspök a Hold utcai református templomban, ahol hátrányos helyzetű és nevelőszülői hálózatban nevelkedő gyerekeknek adott át ajándékot 2023. december 20-án. MTI/Lakatos Péter)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »