Balkáni lőporos hordó: feltépi a régi sebeket a horvát-szlovén határvita

Balkáni lőporos hordó: feltépi a régi sebeket a horvát-szlovén határvita

Szlovénia felszólította az Európai Uniót, hogy avatkozzon be Horvátországgal szemben és kényszerítse ki, hogy Zágráb hajtsa végre a Hágai Állandó Választottbíróság határozatát a két ország határrendezését illetően – írja az EUobserver.com.

A Választottbíróság fél évvel ezelőtti határozata szerint a mai nappal, vagyis december 29-ével életbe lép az a döntés, amely szerint Horvátországnak egy 2,5 tengeri mérföld széles és 10 tengeri mérföld hosszú folyosót kell biztosítania, amelyen Szlovénia akadálytalanul kijuthat az Adriai-tengerre horvát felségvizeken keresztül.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Szavudrija-öböl két harmada szlovén fennhatóság alá kerül, más, szárazföldi területek ugyanakkor Horvátországhoz kerülnek, mint a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsa, ahol 100 szlovén állampolgár lakik.

“Ez a törvényszék nem is létezik”

Horvátország és Szlovénia határvitája még 2009-ben kezdődött, ám Zágráb 2015-ben egyoldalúan visszalépett a bírósági rendezéstől, mert kiszivárgott hangfelvételek tanúsága szerint a bíróság bizalmas információkat közölt soron kívül a szlovén féllel.

Horvátország ezután bejelentette, hogy nem nyilatkozik arról, hogy elfogajda-e vagy sem a Választottbíróság döntését, mert „ez a törvényszék nem létezik”, de a kétoldalú tárgyalásoktól nem zárkózik el.

Megrekedtek a tárgyalások

Hírdetés

A két ország vezetői december 19-én találkoztak Zágrábban, hogy megpróbálják megoldani a kérdést, amely az elemzők szerint a jövőben komoly feszültségforrás lesz a két ország között. A tárgyalások azonban megrekedtek, miután Szlovénia bejelentette, hogy szükség esetén egyoldalúan hajtja végre a bírósági ítéletet, mire Horvátország kijelentette, hogy

Andrei Plenkovics horvát miniszterelnök arra is figyelmeztetett, hogy ha uniós tagállam szomszédja egyoldalúan akarja érvényre juttatni a bíróság döntését, az „határmenti incidensekhez vezethet”, ezzel utalva annak kockázatára, hogy a vitatott partvidéki vizeken mindkét ország partiőrsége megpróbálhatja „megvédeni” a halászati jogokat.

Szlovénia arra szólította fel Brüsszelt, hogy álljon mellé az ügyben, tekintettel arra, hogy a 2013-as horvát EU-csatlakozási szerződés egyik feltétele volt a választottbírósági döntés elfogadása. Szlovénia egyúttal a horvát csatlakozás megvétózásával fenyegetőzött.

A szlovén fél közléséből egyértelműen kitűnik, hogy a „halászati jog miatti összetűzéseken túl a kérdés komoly következményekkel járhat a Nyugat-Balkán stabilitására nézve”.

Brüsszel tehetetlen

Horvátországnak nem csak Szlovéniával van határvitája. Az egész régió lezáratlan ügyek sorát rejti magában. Zágrábnak nyílt területi követelései vannak Boszniával, Szerbiával és Montenegróval. Koszovó Montenegróval közös határszakaszával nem ért egyet, ráadásul kijelentette, amennyiben Horvátország figyelmen kívül hagyja a Hágai Választottbíróság döntését, „Koszovónak is hajlamos lesz ugyanezt tenni”.

Az EU ígéretet tett arra, hogy megpróbál megoldást találni, de vezető uniós diplomaták arra figyelmeztetnek, hogy Brüsszelnek nincs hatásköre ilyen ítéletek érvényre juttatására, vagyis az EU nem tud beavatkozni.

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: xinhuanet.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »