Balázs Péter megtette ajánlatát, most a pártokra vár

Balázs Péter megtette ajánlatát, most a pártokra vár

Amennyiben sikerülne együttműködnie a „mai demokratikus ellenzéki oldalon lévő pártok kritikus többségének”, abban vállalna valamilyen szerepet Balázs Péter – ezt a volt külügyminiszter, diplomata nyilatkozta a Magyar Nemzetnek. Azt azonban nem kívánta részletezni, hogy a jelenleg igencsak széttagolt ellenzéki oldal mely pártjainak kellene összeállnia ahhoz, hogy ő maga is közreműködjön egy ilyen szövetségben.

Vagyis nem derült ki, hogy az évek óta határozottan különutas politikát folytató LMP, vagy éppen a nemrég felbukkant, de hasonló elveket valló Momentum részvétele egy ilyen együttműködésben a feltétele-e annak, hogy Balázs Péter is a nevét adja hozzá.

Balázs Péter kérdésünkre úgy fogalmazott, ő letett az asztalra egy javaslatot, ha valakit az érdekel, a telefonszáma széles körben ismert, el tudják érni. Tapasztalatai szerint egyébként még bizonyos politikai szereplőkben is érdeklődést keltett az, hogy a neve felmerült a sajtóban esetleges miniszterelnök-jelöltként.

http://mno.hu/

Egyelőre nagy kérdés, hogy a magukat demokratikus ellenzékinek nevező pártok képesek-e valóban kialakítani bármilyen együttműködést, hiszen az álláspontok egyelőre nagyon távol állnak egymástól. Az MSZP-ről lehet tudni, hogy határozottan támogatna egy nagy összeborulást, mindig hangoztatják, hogy közös miniszterelnök-jelöltre, közös listára és közös egyéni jelöltekre van szükség az ellenzéki oldalon.

Hírdetés

A Magyar Nemzet információi szerint, habár a párt vezető testületei előtt Balázs Péter szerepvállalásának kérdése hivatalosan még nem merült fel – hiszen eddig nem is kaptak konkrét ajánlatot –, a volt külügyminiszter személyét alapvetően támogathatónak tartják. Forrásaink arra hivatkoztak, hogy a szocialista pártnak van múltja Balázs Péterrel: a 2004-es uniós csatlakozásunk után, vagyis az MSZP–SZDSZ-kormányok idején ő volt a Magyarország által delegált első uniós biztos Brüsszelben, majd 2009-től a szocialisták támogatásával kormányzó Bajnai Gordon mellett külügyminiszter.

http://mno.hu/

Arra is emlékeztettek, hogy egy néhány hónappal ezelőtt – még Botka László miniszterelnök-jelöltsége idején – készült belső kutatás szerint a baloldali szavazók kifejezetten egy higgadt, konszenzuskereső, integratív, joviális karaktert látnának szívesen a vezetői poszton, Balázs Péter pedig – mint mondták – éppen ilyen személy. Szocialista forrásaink azt is kiemelték, hogy szerintük más pártok sem mondhatnak nemet egy ilyen ajánlatra.

A Demokratikus Koalíció (DK) ugyanakkor egyelőre inkább távolságot tart. Gyurcsány Ferenc pártelnök az ATV.hu-nak azt mondta, hogy az egyéni választókerületekben akarnak az MSZP-vel megállapodni, „nem közös listáról, és nem közös miniszterelnök-jelöltről”. Vadai Ágnes alelnök is úgy fogalmazott, hogy inkább kisebb esélyt lát arra, hogy közös kormányfőjelölt legyen a baloldalon.

Forrásaink szerint a DK-nak a jelenlegi helyzetben valóban az az érdeke, hogy az egyéni jelölteket leszámítva önállóan méresse meg magát, hiszen sokan biztosra veszik, hogy bejutnak a parlamentbe, és az MSZP mostani állapotát figyelembe véve akár még a baloldal vezető szerepét is át tudják venni. Ugyanakkor – ellenfeleik szerint – egy ilyen esetben valahogy meg kell majd magyarázniuk a saját szavazóiknak, hogy miért volt fontosabb az egyéni érdekük ahelyett, hogy egy összefogással, pláne, ha van alkalmas miniszterelnök-jelölt, a kormányváltásért szállnának harcba.

Az ismét szövetségre készülő Együtt, illetve a Párbeszéd – amelynek Karácsony Gergely személyében saját miniszterelnök-jelöltje van – egyelőre nem szólalt meg az ügyben. 2014-ben egyébként Balázs Péter még szerepelt az európai parlamenti listájukon.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »