Azt követelik, Budapest ne legyen többé temető

Azt követelik, Budapest ne legyen többé temető

Felháborítónak tartjuk, hogy évente mintegy 13 000 magyar hal meg a légszennyezés miatt – közölte a levegőszennyezettség miatt tiltakozó Greenpeace. A Gellért-hegyen megmászták a Szabadság-szobrot.

A kormánytól és Budapest városvezetésétől azonnali és érdemleges lépéseket követelünk, hogy tisztább legyen a levegő városainkban – olvasható a Greenpeace magyarországi közösségi oldalán.

A szervezet honlapján petíció jelent meg. Mint írják: azt várják a budapesti városvezetéstől, hogy hozzon mihamarabb döntést a régi dízeljárművek tilalmáról és dolgozza ki kivonásuk ütemtervét.

Így elébe mehetünk annak, hogy Magyarország legyen a szennyező gépjárművek temetője.

A gyerekek, az idősek és a várandós nők a leginkább veszélyeztetettek, de a szennyezett levegő mindannyiunknak árt. Itt az idő, hogy együtt álljunk ki az egészségünkért!

Követelik a budapesti városvezetéstől, hogy:

Hírdetés

2026. szeptember 1-ig fokozatosan tiltsa ki a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, ezzel együtt vonja ki a dízelüzemű BKV-buszokat a fővárosból, és 2019 végéig hozza nyilvánosságra ennek ütemtervét;

Fokozottan segítse a fenntartható közlekedés terjedését, fejlődését a fővárosban.

A problémával hétfőn az Országgyűlés is foglalkozott. Schmuck Erzsébet (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy évente 8-10 ezer ember halálát okozza a légszennyezés Magyarországon. Jó levegőminőség esetén Budapesten másfél évvel tovább élhetnének az emberek – tette hozzá.

Közölte, a levegő minőségére uniós előírások vonatkoznak, de azok alól kibújt a kormány. Hogyan lehet komolyan venni azt a kormányzati ígéretet, hogy az országos levegőterhelés-csökkentési program intézkedéseivel Magyarország 2030-ra eleget tesz a légköri szennyezőanyagok mérséklését szigorúan megkövetelő uniós irányelvnek? – firtatta.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára válaszában közölte: a kormány kiemelt célja a lakosság egészségi állapotának javítása, ennek érdekében az ország egész területén a levegő jó minőségben történő biztosítása.

Azt mondta, az ammónia, nitrogén-oxid, kén-dioxid, illékony szerves anyag és a két és fél mikrométernél kisebb átmérőjű részecske kibocsátását a 2005-ös szinthez képest 32-37 százalékkal kell mérsékelni 2030-ra. Ezeknek a céloknak a végrehajtását szolgálja az országos levegőterhelés-csökkentési program, amely már készül – fejtette ki.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »