Azerbajdzsán enyhítheti az európai gázszomjat – a nap hírei

Európának szüksége van az atomenergiára – közölte Prágában a külgazdasági és külügyminiszter. Izrael jövőre beindítaná Európába irányuló földgázexportját, Azerbajdzsán már az idén megnöveli eddigi szállításait. Skóciában felravatalozták az edinburghi székesegyházban a múlt héten elhunyt brit uralkodót, II. Erzsébetet.

Európának szüksége van atomenergiára az ellátás biztonságához és a zöld átmenethez – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a prágai Nukleáris Ipari Kongresszuson hangsúlyozta: az Európai Bizottságnak garantálnia kell, hogy a nukleáris energia ne essen semmifajta korlátozás alá a szankciók miatt. Kiemelte: minden brüsszeli intézménynek, nemzeti hatóságnak és banknak tiszteletben kell tartania ezt az intézkedést, amelyet már a szankciók meghozatalakor világosan kimondtak. Megismételte: Magyarország is arra törekszik, hogy mielőbb meg tudja növelni a paksi erőmű kapacitását.

Megvásárolta az MVM Zrt-től az oroszlányi erőművet a magyarországi Veolia csoport. A társaság 2024 elején indítja újra a létesítményt. A két, egyenként 50 megawatt teljesítményű blokkban biomassza és kisebb részben előkészített szelektált hulladék elégetésével termelnének áramot a berendezések felújítása után. Az üzemben 200, a beszállítóknál 250-300 munkahely jönne létre, a beruházás hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése terén Magyarország nemzetközi kötelezettségeinek teljesítéséhez.

Mérnöki központot hoz létre a Bosch csoport Zalaegerszegen. A 4,2 milliárd forintos, várhatóan 2025-ben elkészülő beruházás kétszáz új, magas képzettséget igénylő munkahelyet fog teremteni. Az állam 1,2 milliárd forint támogatást nyújt a projekthez, amelynek keretében a német hátterű cég autonóm vezetéshez kapcsolódó fejlesztéseket és teszteléseket végez majd Magyarországon. A zalaegerszegi beruházás részleteiről a Bosch közleménye úgy fogalmaz: a jövő autóit fejleszti és teszteli a társaság a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya szomszédságában.

Izrael valószínűleg már jövőre beindíthatja Európába irányuló földgázexportját – közölte az izraeli miniszterelnök, aki szerint így az orosz szállítások tizedét tudják pótolni. Jaír Lapid Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után beszélt arról is, hogy hazájában számos feltörekvő technológiai vállalkozás tevékenykedik a megújuló energiaforrások hasznosításának területén, és Izrael ebben is együttműködne Németországgal.

Hírdetés

Azerbajdzsán az idén a tavalyinál 30 százalékkal több gázt akar szállítani Európába. Parviz Sahbazov azeri energiaügyi miniszter a Twitteren azt írta, hogy az európai szállítmányok összvolumene 2022-ben 12 milliárd köbmétert fog kitenni. Az orosz gázimporttól való függetlenedés jegyében az unió a bakui vezetéssel júliusban az azerbajdzsáni gázszállítások megduplázásáról állapodott meg az elkövetkező években. Mindemellett egy gázvezeték kiépítését tervezik.

Esik a gáz ára a nemzetközi piacon. A Portfolio jelentése szerint a pénteki 206 eurós záróértékhez képest hétfőn mintegy 5,4 százalékos mínuszban van a gázár, 195,5 eurós szinten áll a jegyzés. Az egy héttel ezelőtti 290 eurós csúcsról pedig már csaknem 100 euróval, vagyis 32,5 százalékkel került lejjebb a gáz ára.

Újabb 18 lakossági ötletet valósít meg a Fővárosi Önkormányzat a budapesti közösségi költségvetés keretében. Az aktív és fenntartható közlekedés fejlesztése, így a kerékpáros infrastruktúrával és az akadálymentes gyalogos közlekedéssel kapcsolatos ötletek voltak a legnépszerűbbek. A legtöbb szavazatot a Zöld falak a belvárosban című projekt kapta, amelynek célja elsősorban közterülettel határos tűzfalak, egyéb homlokzatok takarása tartószerkezetre futtatott futónövényekkel, esetleg ezekhez kapcsolódóan lugasok kialakítása.

Miskolcon a Herman Ottó Gimnázium több száz diákja tüntetett az igazgatóhelyettes leváltása miatt. A tanárok élőlánca után a tankerületi központhoz vonultak a diákok. Petíciót akartak átadni, de hiába vártak, hogy bárki kijöjjön az épületből. Végül maguk mentek be. Azt követelték, hogy helyezzék vissza igazgatóhelyettesüket, akit azért váltottak le, mert a tankerület szerint szervezője volt a múlt heti polgári engedetlenségnek – írja a 444.

Skóciában felravatalozták az edinburghi székesegyházban a múlt héten elhunyt brit uralkodót, II. Erzsébetet. A ravatalánál a gyászolók 24 órán át, kedd estig róhatják le kegyeletüket. II. Erzsébet koporsóját ezután repülőgéppel Edinburghból Londonba szállítják a néhai uralkodó egyetlen leánya, Anna hercegnő kíséretében. A fővárosban a Westminster Hallban ravatalozzák fel 4 napra. A temetés jövő héten lesz.

A Magyar Kézilabda Szövetség jogerősen pert nyert Kim Rasmussennel, a női válogatott korábbi szövetségi kapitányával szemben. A dán edzőt a 2019 decemberében, a Kumamotóban rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságon előbb sárga lappal figyelmeztették, majd a reklamálása miatt kétperces kiállítással sújtották csapatát. A szakembert 2020. január 7-én menesztette a magyar szövetség. A bíróság tavaly novemberben, első fokon Rasmussennek adott igazat, másodfokon viszont ellentétes ítélet született.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »