Az üzletláncok szerint az új adó bevezetése csak a vásárlóknak ártana

Az üzletláncok szerint az új adó bevezetése csak a vásárlóknak ártana

A kormány élelmiszerárak szabályozására irányuló szándéka, Martin Krajčovič, a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetsége (SAMO) képviselője szerint ellentétes hatást eredményezne, s csökkentené az életszínvonalat.

A kereskedelmi szövetség így reagált Richard Takáč mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter kijelentésére, aki április 10-én Robert Fico kormányfővel való találkozását követően beszámolt a kormány szándékáról, hogy szabályozná az élelmiszerárakat és szó esett egy, az áruházláncokra kivetendő illetékről is.

„Nincsenek információink erről az elképzelésről, de az ilyen megadóztatást ellentétesnek tartjuk Robert Fico kormányfő állításával, miszerint nem hoznak olyan intézkedéseket, melyek csökkentenék a lakosság életszínvonalát. A különadó a múltbeli vagy a magyarországi tapasztalatok szerint negatív hatással van az élelmiszerárakra, az alkalmazottak bérére, a beruházásokra, s a hazai termékre. Ráadásul ellenkezik a pénzügyminisztérium két elemzésével is, melyekből kitűnt, hogy a kereskedők egyedüliként enyhítették az élelmiszerárak drágulását, s csökkentettük nemcsak az árrést, hanem a reális nyereséget is“ – emelte ki Krajčovič.

Hírdetés

Hasonlóan reagált a Szlovák Kereskedelmi Szövetség is, kifejezésre juttatva, hogy ellenzi az állami árszabályozási beavatkozást.

Krajčovič szerint több intézkedés ellentétes az európai és a szlovák jogszabályozással is. Ezért kellett az előző kormánynak az élelmiszer-kereskedelmi törvény néhány rendelkezését kivonnia a szabályozásból. A Szlovák Kereskedelmi Szövetség hozzátette, hogy az aránytalan feltételekről szóló törvényt utoljára 2021-ben módosították az Európai Bizottság több kifogása miatt, az EU jogrendjével való összeegyeztethetetlenség okán. „A jelenleg érvényes törvény a kereskedők szempontjából a legszigorúbbak egyike az EU-ban“ – pontosított a Szlovák Kereskedelmi Szövetség.

Az élelmiszer-kereskedelmi aránytalan feltételekről szóló törvény módosítására a mezőgazdasági tárca munkacsoportot hozott létre, melynek tagja a Szlovák Kereskedelmi Szövetség, a kiskereskedelem és a SAMO képviselője is, a munkacsoport még nem ülésezett.

(NZS/Felvidék.ma/pravda.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »