Az USA leszállítja az Egyiptom által rendelt F-15-ös vadászgépeket

Az USA leszállítja az Egyiptom által rendelt F-15-ös vadászgépeket

Az Egyesült Államok hadseregének Központi Parancsnoksága nevében nyilatkozó Frank McKenzie tábornok szerint Washington leszállítja az Egyiptom által korábban rendelt F-15 típusú vadászgépeket.

McKenzie tábornok az amerikai Kongresszus bizotsági meghallgatásán elmondta, hogy itt az ideje, hogy teljesítsék az Egyiptom által kért megrendelést. Az F-15 típusú vadászgépeket még 30 évvel ezelőtt, Anwar Al-Sadat elnöksége idején kérte Kairó.

A kért vadászgépek leszállítása eddig a Kongesszus több képviselőjének tiltakozása miatt akadozott, ugyanis aggodalmukat fejezték ki az emberi jogokkal kapcsolatos állítólagos hiányosságokkal kapcsolatban.

Hírdetés

McKenzie tábornok személyesen utazott Kairóba, hogy tájékoztassa az egyiptomi kormányt Joe Biden elnök döntéséről, mely szerint 130 millió dollár katonai támogatást újraértékelnek az Egyiptomban tapasztalható emberi jogsértések miatt.

A tábornok látogatása előtt pár nappal azonban az amerikai kormány jóváhagyta a 2.2 milliárd dolláros fegyvereladási szerződést Egyiptom számára. E mellett reményüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok által biztosított hadi eszközök hozzájárulnak Egyiptom védelmi képességeinek javításához. Amerikai katonai tisztségviselők szerint ugyanis Egyiptom jelentős szerepet játszik a közel-keleti térség stabilitásának biztosításában.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Egyptian Streets)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »