Az USA kétmilliárd dolláros segélyben részesíti Ukrajnát. Ezúttal Szlovákia is kap belőle

Az USA kétmilliárd dolláros segélyben részesíti Ukrajnát. Ezúttal Szlovákia is kap belőle

Az Egyesült Államok összesen több mint kétmilliárd dollár értékben újabb katonai segélyt nyújt Ukrajnának és más, Oroszország által fenyegetett európai országoknak, köztük Szlovákiának is. Ezt Antony Blinken amerikai külügyminiszter jelentette be csütörtökön.

Az Egyesült Államok külügyi tárcavezetője bejelentés nélkül érkezett csütörtökön Kijevbe, ahol a szóban forgó katonai segélycsomagról tárgyalt ukrán illetékesekkel. Tájékoztatta őket, hogy Joe Biden elnök adminisztrációja már értesítette a Kongresszust a kétmilliárd dolláros segélynyújtási szándékáról.

A segély Ukrajnán kívül további 18 országot érint, köztük az Észak-atlanti Szövetség tagállamait és regionális partnereit, amelyeket „potenciálisan a leginkább fenyeget a jövőbeni orosz agresszió“. Az amerikai katonai segély célja, hogy megvédje ezeket az országokat a szuverenitásukat és területi integritásukat fenyegető veszélyektől, mégpedig a NATO katonai integrációjának megerősítése révén – mondta Blinken.

Hírdetés

A katonai segélycsomagból egymilliárd dollárt Ukrajna kap, a többit pedig Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Grúzia, Görögország, Koszovó, Lettország, Litvánia, Moldova, Montenegró, Észak-Macedónia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia – közölte az amerikai külügyminisztérium.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Blinken előtt a németországi Ramstein bázison közölte, hogy újabb katonai felszerelést szállítanak Ukrajnába 675 millió dollár értékben. Az AP ügynökség szerint Joe Biden elnök hivatali idejének kezdete óta az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek teljes összege meghaladja a 15 milliárd dollárt.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »