Az USA 125 millió dollárt különített el Ukrajnának „az orosz agresszió elleni jobb védekezés céljából”

Az USA 125 millió dollárt különített el Ukrajnának „az orosz agresszió elleni jobb védekezés céljából”

A napokban vált ismertté, hogy az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma bejelentette, 125 millió dollárt utal ki Ukrajnának „az orosz agresszió elleni jobb védekezés céljából”, közölte az amerikai sajtó a Pentagonra hivatkozva.

Arról is beszámoltak, hogy ezen felül további 150 millió dollár kiutalása közvetlenül attól függ,

hogy Kijev milyen sikereket ér el a már meghirdetett reformok megvalósításában, valamint a korrupció elleni küzdelemben, ami az ukrán civil társadalom felépítésének egyik fő problémája és akadálya – írja a Karpat.in.ua.

Már elmondható, hogy az új amerikai elnöki adminisztráció és az ország elnöke, Joe Biden fokozatosan növeli a nyomását mind az ukrán vezetésre, mind a belső és külső erőkre, amelyek akadályozzák országunk előrehaladását az európai és euro-atlanti integráció felé.

Az amerikai Pentagon ezen lépése közvetlen megerősítése annak.

Hírdetés

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 125 millió dollárt különít el az „Ukrajna biztonságának megsegítésére” irányuló kezdeményezés keretében. A finanszírozás az ukrán fegyveres erők „képzésére, felszerelésére és tanácsadási szolgáltatásokra” irányul, ezzel támogatva az ország területi egységének megőrzését, a határok biztonságát és a NATO-val való együttműködést, emelte ki az amerikai sajtó.

„Ez a pénzösszeget, amelyet Ukrajnának „az orosz agresszió elleni jobb védekezés céljából” utaltunk ki, két fegyveres Mark VI. típusú járőrhajó, légvédelmi radarok, valamint taktikai, katonai orvosi segítségnyújtáshoz és a harci evakuáláshoz szükséges berendezések beszerzésére fordítják”, áll a Pentagon közleményében.

Az USA Kongresszusa által, a 2021-es pénzügyi évben elkülönített további 150 millió dollár kiutalása attól függ,

milyen haladást ér el Ukrajna a védelmi ágazatban végrehajtandó reformokat illetően.

Nyilatkozatában a Pentagon kifejezetten kiemelte, hogy ily módon „ösztönzi Ukrajnát arra, hogy folytassa a reformok végrehajtását, amelyek a fegyverek erők feletti polgári felügyelet megerősítését szolgálják, hozzájárulnak az átláthatóság és az elszámoltathatóság növeléséhez a védelmi és a katonai ágazat beszerzését illetően, a NATO alapelveinek és normáinak megfelelően korszerűsítik a védelmi szektort és a hozzá fűződő más kulcsfontosságú területeket.”

Ismertetőül, 2014 óta, amikor Oroszország elfoglalta és annektálta az ukrán Krímet, az USA az „Ukrajna biztonságának megsegítésére” irányuló kezdeményezés keretében több mint 2 milliárd dollár támogatást nyújtott Kijev számára.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »