Az Úr vigasztaló, segítő, megáldó és gyönyörködtető jelenléte Szőke András rimaszécsi pánsípkoncertjén

Az Úr vigasztaló, segítő, megáldó és gyönyörködtető jelenléte Szőke András rimaszécsi pánsípkoncertjén

A Rimaszécsi Polgári és Vállalkozói Szövetség Polgári Társulás március 27-én jótékonysági koncertet szervezett a rimaszécsi református templomban. A fellépő Szőke András volt, aki pánsíp-játékával kápráztatta el a hálás közönséget.

A rimaszécsi Társulás szervező munkájával a nehéz időkben is kitart és tenni akar. „És tesz is azért, hogy megvalósuljon egy-egy rendezvény Rimaszécsen. Csöpögteti a kiszikkadt lelkekbe a kultúrát, a magyarságtudatot, a hagyományok megőrzésének fontosságát. Isten tartsa meg jó szokásukat, és áldja meg munkájukat, hogy még nagyon sokáig tegyék a jót közöttünk és bennünk” – mondta Nt. Milen Marcell lelkipásztor.

A koncertet megtisztelte jelenlétével a gyülekezet tagjai mellett többek közt Szőke András baráti köre, pedagógusai, osztálytársai a rimaszombati Református Oktatási Központból, s nem utolsó sorban családtagjai. Utóbbiak közt köszöntötték a vendégelőadó édesanyját, Nt. Szőkéné Orémus Zsuzsannát, harmaci lelkipásztort; Nt. Orémus Zoltán Kassa megyei esperes urat, Nt. Orémus Ilona lelkésznőt, a rimaszécsi református gyülekezet egykori vezetőjét, akinek unokáját tisztelhetjük a tehetséges fiatalemberben.

„Szőke András játékában, előadásában már gyönyörködhettünk az elmúlt nyár folyamán a Nemesradnóti Református Egyházközség templomában, ahol mondhatjuk, fergeteges sikere volt. Legyen ez itt is így” – kívánta Nt. Milen Marcell helyi lelkipásztor, aki bevezető gondolataiban a Sámuel első könyvének 16. fejezetében leírt bibliai történetet idézte.

„Saul, a választott nép első királya gyakran esett búskomorságba, ma talán úgy mondanánk, hogy depresszióba. Nyilván valamilyen pszichés betegsége volt, a szövegben így találjuk a leírást, hogy: „gonosz szellem kezdte el gyötörni.” S ekkor a szolgák azt javasolták a királynak, hogy keresnek neki valakit, aki ért a zenéléshez, lantpengetéshez, énekhez, és feloldja ezt a rossz kedélyállapotot. Megszólalt az egyik legény: „Én láttam a betlehemi Isai egyik fiát, aki tud lanton játszani: derék férfi, harcra termett, okos beszédű, daliás ember, és vele van az Úr.” Nos, ennek alapján el is küldtek érte, Dávid pedig elment Saul király udvarába. S valahányszor a gonosz szellem megszállta Sault, Dávid fogta a lantot, és játszott rajta valamit. Ilyenkor megkönnyebbült a király, jobban lett, a gonosz szellem pedig eltávozott tőle” – idézte fel a történetet a lelkipásztor.

Hírdetés

Mint mondta, terhek rakódnak az ember, az emberiség vállára, a mi szívünkre. S különféle módon, de mindannyian érezzük, tapasztaljuk ezeket, s olykor talán bennünket is elér a lemondásnak, a depressziónak, a fájdalomnak, a félelemnek, a kétségbeesésnek a gonosz szelleme.

„Az Isten többféle gyógymódot kínál mindenféle nyavalyára, nyomorúságra. Az egyik a zene által való kikapcsolódás, feltöltekezés, megkönnyebbülés. Ezért köszönjük Urunknak ezt a mai koncertet, mint drága ajándékot” – mondta. Hozzáfűzte, a koncert fölemelte lelkünket, és gyógyulást szerzett teljes valónknak, az Úr vigasztaló, segítő, megáldó és gyönyörködtető jelenlétét érezhettük az éltető kikapcsolódást és maradandó élményt nyújtó koncerten.

Majd köszönő szavaiban így szólt a fiatal tehetséghez: „Kedves András, te egy áldott embere, (eszköze) vagy az Úrnak. Lehet, hogy ezt így nem mondják Neked, de én elmondom, hogy: nagyon tehetséges vagy, nyilván szorgalmas is, ügyes, szép, egyszerű és alázatos, és már nem is folytatom tovább, mert én magam is elpirulok bele. De ez így olyan jó! Amikor Varnusz Xavér orgonaművész adott koncertet a rimaszombati református templomban, akkor Ft. Erdélyi Géza püspök úr így szólította, köszöntötte őt, hogy: „Maestró!”

Szőke András a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium harmadéves tanulója. A Rimaszombati Művészeti Alapiskola orgona szakos növendéke és Steve Taylor-Szabó budapesti pánsípművész tanítványa.

A koncerten a következő művek hangzottak el: 1. Bedřich Smetana – Moldva 2. Rolf Lovland – You raise me up 3. Via Dolorosa – keresztyén ének 4. Leonard Cohen – Hallelujah 5. Franz Schubert – Ave Maria 6. Giacomo Puccini – Turandot – Nessun dorma ária 7. Moon river – az Álom luxuskivitelben c. film zenéje 8. A csitári hegyek alatt – népdal 9. Rolf Lovland – Song from a Secret garden 10. My way (Frank Sinatra slágere) 11. James Last – A magányos pásztor.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »