Az ukrajnai imahelyek és szentélyek elleni orosz támadásokat bírálta az EBESZ

Az ukrajnai imahelyek és szentélyek elleni orosz támadásokat bírálta az EBESZ

Az Ukrajna elleni folytatódó orosz agressziónak egyre több halálos áldozata van, polgári létesítmények, közöttük imahelyek, vallási szentélyek és emlékhelyek pusztulnak el – írta augusztus 22-én az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a valláson vagy meggyőződésen alapuló erőszak áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából kiadott közleményében.

A dokumentum rámutat: „Az áldozatok között keresztények, muszlimok, zsidók és más vallásúak, valamint ateisták is vannak. Az orosz vallási vezetők szándékosan vagy kényszerítés hatására szolgáltatnak magyarázatot erre a ki nem provokált háborúra.”

Az EBESZ – Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) – nagy aggodalommal figyeli, hogy tagállamai területén és máshol vallási alapú üldöztetés folyik – áll a közleményben, amelyet a szervezet elnökségének három képviselője írt alá: Andrew Baker, aki az antiszemitizmus, Ismail Hakki Musa, aki az iszlamofóbia és Regina Polak, aki a keresztényellenesség és más vallásokkal szembeni diszkrimináció ügyében felelős.

A Covid-19-világjárvány miatti fizikai távolságtartás az online intolerancia terjedését idézte elő. A korlátozások feloldása ellenére a gyűlölet tovább fokozódik, a zsidók, a muszlimok, más vallási közösségek, különösen a sebezhető kisebbségek a célpontok. Az antiszemita és az intoleráns üzenetek népszerűsítői gyakran saját szélsőséges vallási ideológiájukból táplálkoznak, de az agresszió nem marad a virtuális térben, számos fizikai támadást is bátorít – mutat rá az EBESZ.

Hírdetés

Az 57 tagállamot tömörítő biztonsági szervezet emlékeztet: a részes államok kötelessége, hogy tiszteletben tartsák a gondolat-, a lelkiismereti és a vallásszabadságot rasszra, nemre, társadalmi nemre, etnikumra, nyelvre való tekintet nélkül, valamint védelmezzék, mozdítsák elő a békét és a biztonságot. A dokumentum felszólítja a tagállamokat: támogassák a tolerancia légkörét, a befogadást és a sokszínűség tiszteletét. Az erőszakcselekményeket, így a vallási alapú gyűlöletbeszédet és cselekményt el kell ítélni, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni – írja az EBESZ.

Forrás: MTI

Fotó: osc.usmission.gov

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »