Az újraindítási terv beruházásai enyhíteni hivatottak a járvány lelki egészségre gyakorolt negatív hatásait

Az újraindítási terv beruházásai enyhíteni hivatottak a járvány lelki egészségre gyakorolt negatív hatásait

Szlovákiában komoly előrelépésre van szükség az emberek lelki egészségéről való humánus, korszerű és hozzáférhető gondoskodás biztosítása terén. Erre a célra az újraindítási tervből 105 millió eurót szánnak. A beruházások egyebek mellett elősegítik a járványnak az emberek lelki egészségére gyakorolt hatásai enyhítését. A tervezetet már a kormány is jóváhagyta.

Az összeállítók kitérnek arra, hogy a betegségtől, a létbizonytalanságtól és a jövőtől való félelem miatt megnőtt a lelki segély, a lelki gondozás iránti igény. A lakosság egy része a megbélyegzéstől való félelem miatt nem fordul szakemberhez, lelki gondozást biztosító központokhoz.

„Az állami segélyvonalak jelenlegi kapacitása korlátozott, főként a lelki egészség területén, ezért a szolgáltatások egy részét átvállalja a civil szektor“ – olvasható az anyagban.
A lelki elsősegélyt nyújtó telefonszolgálat a kísérleti projekt alapján több műszakban, a jövő év második negyedévében kezdi meg működését, a tervek szerint 1 millió eurós támogatással.

Mindezek mellett korszerűsítésre szorulnak a lelki gondozást biztosító kezelési módszerek, feltétlenül szükség van a lelki elsősegélyt nyújtó szakemberek továbbképzésére, a diagnosztikai módszerek korszerűsítésére, az anyagi-műszaki felszereltség megújítására, az intézményi kezelés környezetének javítására és az ott dolgozók szakmai színvonalának emelésére.

A lelki egészségről való gondoskodás korszerűsítése, hozzáférhetőségének javítása, a jobb minőségű, hosszú távú szociális-egészségügyi gondoskodás Szlovákiában összesen 1,533 milliárd euróból valósulhat meg.

Hírdetés

x.x.x

Fontos tudnivaló, hogy a lelki segély anyanyelven, magyarul is elérhető.

Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, a megértő magyar szó: már nincs egyedül a bajban! Ha bajban van, ha kétségbeesésében az anonimitás megőrzésével egy kívülálló személy segítségére van szüksége, hívja a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot!
Éjjel-nappal, magyar nyelven fogadják a hívását!
0918 500 333 (Orange)
0904 500 338 (T-Mobile)
A hívás nem emelt díjas.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »