Az új MDNP

Az MDNP a legjobb példa arra a tévképzetre, ami most a Jobbikkal zajlik.

Annak idején, még a 90-es évek közepén, az MDNP volt az a párt, mely kiszakadt az MDF-ből annak “jobbratolódása” miatti tiltakozásból. Hatalmas tapsvihart kapott ezért a ballib médiáktól, ami akkor különösen nagy jelentőséggel bírt, hiszen akkoriban más média nem is igen volt. Szóval az összes MDNP-s állandóan futtatva volt, mindenhol megjelentek. Mintha valamiféle komoly, jelentős párt lennének.

A ballib szavazótábor komolyan el is hitte, az MDNP-vel számolni kell. Beszélgetve egy ballib törzszavazó rokonommal az 1998-as választások előtt még olyat is hallottam, hogy az MDNP esetleg lehetne az MSZP koalíciós partnere is. Én csak visszakérdeztem “ismersz legalább egy MDNP-szavazót?”, amire mély csend lett a válasz. Az MDNP összes éljenzője ugyanis ballib szavazó volt, aki egyrészt örült a jobboldal szakadásának, másrészt azonban ő maga sose szavazna jobboldali pártra, még a “szimpatikus” MDNP-re se.

Aztán jöttek a választások, az MDNP harmadannyi szavazatot szerzett, mint Thürmer Munkáspártja, s feleannyit, mint az éppen szétesőben lévő KDNP.

Valami ilyesmi a Jobbik most. Ki lett kiáltva a ballibeknél a “jó jobboldali” pártnak, de persze azért egy ballib se szavazna rájuk. S lassan kiderül: a párt egyre inkább csak a ballib médiamunkások fantáziájában létezik.

Hírdetés

Csak az fogja most megmenteni a Jobbikot, hogy “összefog”, azaz nem fogja magát jövőre megmérettetni.

Más téma, de valami ilyesmi még a modern, az idő szavának igent mondó vallás is. Minden ateista ütemesen tapsol neki, de hívei nincsenek. Az ateistának a modernista vallás is vallás, azaz kidobandó, a hívőnek meg nem kell a magát eláruló, önfeladó vallás.

Nem teljesen jó példa, de hasonló kicsit Iványiék egyháza: a támogatók 95 %-a ateista, aki mosolyog Iványi vallási hitén, s kizárólag Iványi politikai szereplése miatt ajánlja fel adószázakát neki. Sőt, mélyen megrökönyödne Iványiék egyes vallási hittételein, ha azokat megismerné.

A tanulság: ha csak az ellenség tapsol neked, akkor valami nagy baj van.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »