Az SNS javasolja a 13. és 14. fizetés adó- és járulékmentesítését

A 13. és 14. fizetést adó- és járuléklevonások nélkül fizethetnék ki a jövőben az alkalmazottaknak. Legalábbis ezt szeretné elérni SNS-es képviselők egy csoportja egy törvénymódosítással, melyet már elő is terjesztettek a parlamentbe.

Az előterjesztők célja, hogy egyrészt növeljék a dolgozók tiszta bevételét, másrészt motiválják a munkáltatókat a 13. és 14. fizetések kifizetésére.

Dankoék szerint a 13. és 14. havi fizetések bevezetése reakció az egyre növekvő energia- és élelmiszerárakra. Szeretnék ezzel is erősíteni a háztartások pénzügyi biztonságát, főleg a nyári kirándulószezon és a karácsonyi ünnepek idején, mikor jól jön egy kis plusz bevétel.

Úgy vélik, ezzel támogatnák a munkások lojalitását is a munkáltatók felé.

Hírdetés

A törvényjavaslat szerint évente legfeljebb 500 eurónyi adó- és járulékteher kerülne levonásra a 13. és 14. fizetésből. A 13. és 14. fizetés adó- és járulékmentességéhez konkrét feltételeknek kell megfelelni.

A 13. fizetés esetében például április 30. előtt 12 hónapig az adott munkáltató alkalmazásában kell állnia a munkásnak, a júniusban kifizetésre kerülő 13. fizetésnek pedig el kell érnie a dolgozó havi átlagkeresetének szintjét.

A 14. fizetésnél minimum 24 hónapnyi munkaviszony kell október 31-hez, és a munkáltatónak előtte ki kell fizetnie a 13. havi fizetést is.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »