Az OTP Bank Románia elemzői 7,2 százalékos idei román gazdasági növekedésre számítanak

Az OTP Bank Románia elemzői 7,2 százalékos idei román gazdasági növekedésre számítanak

Az OTP Bank Románia elemzői 7,2 százalékos idei román gazdasági növekedést vetítenek előre, ugyanakkor a negyedik negyedévben enyhe recessziót is lehetségesnek tartanak – közölte pénteken a magyar bank romániai leányvállalata.

   Az OTP Bank elemzői szerint az év harmadik negyedévében érezhetően lassult a román gazdasági fellendülés, az utolsó negyedévben pedig enyhe recesszió is előfordulhat. Emlékeztettek, hogy ugyan a gazdaság teljesítménye meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet, a járványhelyzet tovább romlik, és az infláció emelkedésének már érezhető hatása van a lakosság jövedelmére.   

  Az első félévben a GDP járvány előtti szintjének elérését elsősorban a szolgáltatási szektor és az ipar figyelemre méltó fellendülése tette lehetővé, azonban a gazdaság nem tud elszigetelődni a növekvő infláció, az ellátási láncok akadozásai és a pandémia okozta problémáktól.   

Hírdetés

 Emlékeztettek, hogy az alacsony átoltottsági ráta és a szigorú intézkedések elhalasztása miatt ősszel Románia intenzív negyedik járványhullámon ment keresztül, ami negatívan befolyásolja az utolsó negyedév növekedési ütemét. „Ennek ellenére, ha figyelembe vesszük a bázishatásokat, akkor a bruttó hazai termék 7,2 százalékos növekedésére számítunk. Az év vége felé mérsékelt recesszióra is van esély, az energiaárak gyors emelkedése miatt pedig a jövő évre 3,6 százalékra lassul a GDP növekedése” – nyilatkozták az OTP Bank elemzői.

   Prognózisuk szerint az infláció decemberben túllépheti a 8 százalékot, ez a mutató legkorábban a jövő év őszére normalizálódhat. Úgy vélik, hogy a november végén lezárult kormányválság, de különösen az árak általános emelkedése, valamint az államadósság növekedési üteme jelentős kockázatokat rejt magában a költségvetési konszolidáció és az európai uniós források felhasználása szempontjából.  

  Az OTP Bank elemzői az idén elfogadott konvergenciaprogramnak megfelelően fokozatos költségvetési konszolidációra számítanak, és felhívták a figyelmet, hogy ha a román államadósság 2024-re el is éri a GDP 55 százalékát, még mindig mérsékelt szintet jelent a régiós piacokhoz képest.   

 A román kormány az idén 7 százalékos gazdasági növekedésre számít.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »