Az öt leggyakoribb tévhit az online marketingben (X)

Az öt leggyakoribb tévhit az online marketingben (X)

A világjárvány következtében sok minden az online térbe költözött és ennek következtében felértékelődött az online marketing szerepe. 

Kis, egyszemélyes vállalkozásoktól elkezdve a közepes és nagyobb vállalatokon keresztül mindenki megpróbált kihasítani magának egy szeletet és természetesen fejlődést generálni a megváltozott körülmények között. Erdélyi online marketing ügynökségként többször szembesültünk olyan elvárásokkal, tévhitekkel, amelyek sem online, de még offline sem, nem reálisak és elsősorban nem az online marketinges tevékenységétől függ. Mindenfajta eladási tevékenység sikerének az alapja a marketing mix egészséges felépítésétől és az igazán jó termékektől függnek. A marketing mix vagy 4 P, de van 9 P verzió is, lefedi a vállalkozás minden alapelemét, úgymint: termék (product), ár (price), hely (place) és promoválás (promotion). A jó termék, amely minőséget képvisel és megfelelő a kliens számára az ár-érték aránya, könnyebben, alacsonyabb költség mellett adható el és a sikere is fenntartható.

Garantált eladások

Ez az első ilyen tévhit, amelyen a kolozsvári Netring ügynökségünknél rágódtunk pár napot, mert első körben, mivel a beszélgetések románul zajlottak, arra gyanakodtunk, hogy nem értettük pontosan, amit a kliens akart: a garantált eladások. Több potenciális ügyfél is, nemcsak ez az egy, azt szerette volna, hogy garantáljunk egy adott eladási számot, illetve ha ez nem történik meg, akkor büntetőpontként ezt leszámíthassák a munkadíjból. Ez előnyös pozíciót biztosít a kliensnek, viszont ügynökségként olyan felelősséget hárít rám, amelyért csak részben felelek. A promoválás szakmaiságáért felelek, viszont nincs ráhatásom arra, hogy a termék, az ár és az eladás helye hogyan működik. Továbbá azt sem tudom érdemben befolyásolni, hogy a piac igénye hogyan változik az adott termékkel vagy termékkategóriával szemben. Hogy egy példát mondjak, ha egy cég a levegő tisztítására szolgáló ozongenerátorokat forgalmaz és a piac, a világjárvány lanyhulása után már nem tart igényt ezekre, akkor ügynökségként nincs eszközöm arra, hogy ezt a piaci igényt növelni tudjam.

Olcsó jót?!

A második gyakori tévhit, hogy az online marketing nem igényel különösebb szakképesítést és néhány tutorial után már bárki megépíthet egy webshopot.

Természetesen itt is igaz az, hogy olcsó húsnak híg a leve. Láttunk már olyan webshopot, ahol nem lehetett rendelni, és a tulajdonos jelezte is, hogy az ő webshopját nem kell reklámozni, mert az elmúlt két évben nem adott el semmit. Ő ezt úgy értelmezte, hogy bizonyára azért, mert nincs igény a termékeire. Holott az ő esetében a termékeket nem lehetett kosárba tenni, azaz konkrétan technikailag nem volt beállítva a szájton a vásárlási lehetőség, pontosabban rosszul volt beállítva. Tartottunk tanácsadást olyan online marketingesnek, szakembernek nem nevezném, aki azon a véleményen volt, hogy azoknak a kisvállalkozóknak, akikkel ő dolgozik, mindent szeretne, egyszemélyben nyújtani: elkészíti a szájtot és beállítja a reklámkampányokat a Google-ben. Ezek a PPC kampányok havi 200-300 lejjel működnek és jó sok klikk van rajtuk – értékeli a marketinges. Viszont neki nincs ideje arra, hogy utánanézzen pontosan, hogy ezek hogyan is működnek, szóval azért fordult hozzánk, hogy egy egyórás tanácsadás keretében elmagyarázzunk neki néhány alapelvet, illetve, hogy bizonyos beállításokat hol tud megtenni.

Hírdetés

Online marketing csak sok pénzzel

A harmadik tévhit, hogy az online marketing csak nagyon sok pénzzel működik. Ez természetesen nagyon szubjektív aspektus, ahol nagy a verseny, ott nagyobb büdzsé kell, viszont ahol alacsonyabb a verseny, ott fizetős kampányok és SEO optimalizálás nélkül is rövid időn belül a keresési találatok első helyére lehet kerülni. Néhány iparág, ahol nagyon nagy a verseny: fajátékok, gyerekjátékok, zoknik, ruházat, cipők.

A fizetős kampányok működnek maguktól

A negyedik tévhit: a fizetős kampányokat beállítom én vagy első hónapban alkalmazok egy szakembert, majd utána működnek azok maguktól is, nem kell azokat folyamatosan ellenőrizni és módosítgatni. Természetesen ez nem így működik, több okból kifolyólag. Sok olyan Google Ads-fiókot láttunk, ahol nem volt beállítva az eredmények követéséhez szükséges konverzió, ennek hiányában pedig a rendszernek nem tudunk célokat megadni és nem tudunk azokra a célokra optimizálni. Továbbá, ahogy a havi kulcsszókeresési mennyiségek változnak, úgy változnak a mi kampányaink eredményei is. Nem minden hónapban keresnek bundakabátot ugyanannyian, az egyik hónapban ez lehet 1500-2700-3500, majd a szezon lecsengése után ez szép lassan csökkenni fog. És ennek megfelelően kell változtatni a kulcsszavakon, a licistratégiánkon, a reklámjainkon, a kampánytípusainkon. Megjelennek hasonló keresések és a rendszer, a folyamatos ellenőrzés hiányában elkezdi a hirdetéseinket olyan kulcsszavakra megjeleníteni, amihez igazából semmi közünk. Egy releváns példa erre egy marketingügynökség fiókja. Ők ezüsthatású karpereceket forgalmaztak, de az alkalmazott kulcsszavak alapján a rendszer ékszerüzletnek azonosította be őket és az ékszerlicitben vettek részt. Ők különben arra panaszkodtak, hogy a Google Adsből egy ideje nem jönnek eladások.

További elvárás a potenciális kliens részéről, hogy havi párszáz lejből már jöjjenek az eladások: ez nagyon ritka és alacsony konkurenciájú területeken fordulhat elő. Viszont, ha egy klikk ára 1 lej körül mozog, vagy 1,5-2,5-5 lej körül van és átlagban a román ecommerce-ben 1%-os konverziós rátáról beszélünk, akkor könnyűszerrel kiszámolható az, hogy ezt a pénzt elkölteni lehet, viszont eladást nem fog hozni, csak kattintást. A konverziós ráta azt jelenti, hogy az összes látogató közül mindössze 1% vásárol, átlagban.

A SEO halott

Az ötödik tévhit: a SEO szolgáltatás meghalt, nem kell vele foglalkozni. Elegendő az, ha a szájtomon ott vannak a termékek és majd azok idővel megjelennek a Google keresési listáján. Ez valóban megtörténhet, ha az adott területen kicsi a konkurencia, illetve a szájton lévő termékeknek releváns az elnevezése, leírása. Viszont, ha a verseny már nagyobb, illetve vannak erősebb és hosszabb ideje létező webshopok, akkor erre nagyon kicsi az esély. A látogatók nem jönnek és ennek következtében eladások sincsenek. A SEO optimalizálásnál fontos figyelembe venni, hogy az adott szakember/ügynökség milyen referenciákkal rendelkezik: lehetőleg ne az ár legyen az elsődleges szempont, hanem az eredmények, amiket fel tud mutatni. Eleve gyanús az, ha valaki 2-3 éve dolgozik már egy webshopon. Ritka esetektől eltekintve az eredményeknek már 6 hónap után meg kell mutatkozniuk, azaz a találati listán a releváns kulcsszavakra már előbbre kellett volna mozdulni. Az is szakmaiatlanságra utal, ha valaki túl alacsony áron vállal be az optimalizálást, a havi párszáz lejes költség egészen biztosan nem releváns, ha figyelembe vesszük, hogy a szükséges linképítés havi összege a párezer lejt is elérheti, ha minőségi oldalakról akarunk felénk mutató linket. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »