Az őszi kalászosok vegyszeres gyomirtása

Elérkezett az az időszak, amikor egy nagyon fontos és célzott védekezési módszert kell megvalósítanunk az őszi kalászosoknál – a vegyszeres gyomirtást. Felmerül a kérdés: mikor és milyen gyomirtókat kell használni, hogy maximális hatékonyságot érjünk el?

Szeretnék figyelmeztetni minden termelőt, hogy ezeket a munkálatokat időben végezzük el, figyelembe véve az időjárási viszonyokat. A prognózis szerint az idő elérkezett, mert felmelegedést ígérnek (plusz 18 – 20 °C). Ez szinte ideális körülményeket teremt a munkálatok megkezdésére.

A mi körülményeink között (a gyomnövények összetétele alapján) az egyik legalkalmasabb a Grand Star Gold (40-60 g/ha). A 2,4-D és a Prima szereket nem ajánlatos használni, mivel az őszi kalászosok növekedését lassítják.

Hírdetés

Az utóbbi években mindenki megfigyelhette, hogy mennyire terjed az egyik legveszélyesebb gyomnövény, a ragadós galaj. Ez ellen javaslom a megjelent két új gyomirtót, a Triatlont és a Veiront. Ezen hatásosak a többi gyomnövény ellen is. Célszerű a gyomirtókat a betegségek megelőzése érdekében (rozsda, lisztharmat) párosítani a gombaölőszerekkel (pl. Impact).

Figyelem! Magas hőmérsékleten (plusz 22–25 °C), valamint erős szélben ne permetezzünk! Kérdéseikre szívesen válaszolok, hívjanak bátran! Mobil telefonszámom: 0503723469.

Novák András, a Terra Dei szaktanácsadója


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »