Az összetartásban rejlik az erő

Az összetartásban rejlik az erő

Testvértelepülési nyilatkozatot írt alá a Dunaszerdahelyi járásban található Béke és a magyarországi Árpás község két polgármestere. Békének ez az első hivatalos testvértelepülési megállapodása bármely kisközséggel a határon túlról.

Az együttműködési szerződés aláírását már 2019 óta tervezi a két település, de két évig, a koronavírus-járvány miatt nem találkozhattak egymással, június 4-én azonban megvolt a kellő alkalom a szerződés aláírására.

Az volt a célunk a kezdeményezéssel, hogy ápoljuk a magyarok által lakott települések közötti határon átnyúló kapcsolatokat. A nemzeti kulturális közösségünk és helyi hagyományaink megismertetése egymással nagyon fontos számunkra. Egy gyümölcsöző kapcsolatot szeretnénk kialakítani annak érdekében, hogy a két település lakossága aktív résztvevője legyen programjainknak” – mondta el a ma7-nek Szabóné Kovács Alíz, Árpás község polgármestere.

Hírdetés

A szerződésaláírását követően Béke község polgármesterével, Janikovics Katalinnal beszélgettünk, aki sugárzó mosollyal mesélt az első találkozásról Árpás község polgármesterével.

,,Szabóné Kovács Alíz polgármesterrel nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki már az első találkozás alkalmával. Tulajdonképpen egy pályázat kapcsán találtunk egymásra. Először nálunk írtuk alá a testvértelepülési egyezményt, de június 18-án megtesszük ugyanezt Árpáson is.

Közösek a céljaink, mindkét település számára fontos a családi összetartás és a közösség megtartása. Nagy öröm számunkra, hogy ők lehetnek az első kisközség, akikkel összeköt bennünket a testvértelepülési viszony!” – tette hozzá Béke polgármestere.

Béke község a nagyszabású eseményt gyermeknapi fesztivállal és a trianoni gyásznapról való megemlékezéssel kötötte össze. Jelen volt a vendégtelepülés és a helyiek apraja-nagyja. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »