Az Országgyűlés politikai nyilatkozatot fogadott el az ukrajnai háborúról

Az Országgyűlés politikai nyilatkozatot fogadott el az ukrajnai háborúról

Az ellenzék támogatását is élvező dokumentumban a parlament elítéli Ukrajna megtámadását, kinyilvánítja, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a konfliktusból, de segítséget nyújt minden menekültnek.

A politikai nyilatkozat elfogadását az Országgyűlés külügyi bizottsága kezdeményezte. A testület fideszes elnöke, Németh Zsolt elmondta: a tízpontos dokumentum (melynek szövege itt olvasható) elítéli Ukrajna megtámadását. Kinyilvánítja, hogy Magyarország nem küld katonákat és fegyvereket a háborús területre, de segítséget nyújt a menekülteknek és támogatja az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdését.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a kormány nevében támogatásáról biztosította a politikai nyilatkozatot.

„Arra is felhívom a figyelmet, hogy az energetikai szektorral kapcsolatos szankciókat nem tudjuk támogatni, hiszen ezzel veszélybe kerülhet hazánk energiabiztonsága.”

Hírdetés

A KDNP parlamenti frakciójának vezetőjeként Simicskó István jelezte, hogy megszavazzák a nyilatkozatot, miképpen az ellenzék is, bár az MSZP országgyűlési képviselő-csoportjának első embere Tóth Bertalan szégyennek és gyalázatnak nevezte, hogy a Fidesznek két hétig tartott egy ilyen dokumentum megfogalmazása.

„Hiába próbálják meg önök a jó fiút játszani, az elmúlt 12 év geopolitikai mozgásával ezt a háborút Orbán Viktor elősegítette. Most éppen békéről beszélnek, miközben Orbán 12 éve mindenkivel háborúzik, ostorozza az Európai Uniót és a NATO-t, miközben Putyin érdekeit védte.”

A DK-s Arató Gergely szerint a kormány a háborút is politikai célokra használja fel.

Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti frakcióvezetője arról beszélt, hogy a Fidesz most eljátssza a békeszeretőt, holott 12 éven át kizárólag háborús retorikát használt.

A jobbikos Dudás Róbert azt mondta, hogy a háborús hangulatkeltés ellen is fel kell lépni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »