Az orosz-ukrán háború 19. napja: Újabb városok elleni hadjárattól tartanak az ukránok – HÍRFOLYAM

Az orosz-ukrán háború 19. napja: Újabb városok elleni hadjárattól tartanak az ukránok – HÍRFOLYAM

Meddig kell még várnunk a békére? Lesz-e orosz-ukrán csúcstalálkozó? Minden fontos hír egy helyen az orosz-ukrán háborúról. Kövesse állandóan frissülő hírfolyamunkat! 

Megvan a szárazföldi összeköttetés a Krím-félsziget és a Donyec-medence között

Az orosz hadművelet során megteremtették a Krím-félsziget és a Donyec-medence szárazföldi összeköttetését – közölte hétfőn reggel Georgij Muradov, az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím miniszterelnök-helyettese.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva a politikus elmondta, hogy az orosz csapatok ellenőrzése alá került a Krímből Mariupolba vezető autóút.

Az ukrán hatóságok egyelőre nem erősítették meg ezt az értesülést.

Muradov szerint az útvonal segíthet a részben a szakadárok kezén lévő donyecki régió humanitárius ellátásában.

A dpa német hírügynökség mindemellett felidézte, hogy ukrán jelentések szerint orosz csapatok vasárnap elállták egy humanitárius konvoj útját az általuk ostromlott Mariupol kikötővárosába.

Megfigyelők abból indulnak ki, hogy az orosz hadművelet egyik célja szárazföldi folyosó megteremtése az Oroszországgal határos, kelet-ukrajnai, egyedül Moszkva által elismert donyecki és luhanszki szakadár „népköztársaságok” és a Krím félsziget között.

Nehammer: az EU-ban lévő NATO-tagállamok megvédenék Ausztriát

A március 10-i párizsi csúcstalálkozón az európai uniós országok katonai segítségnyújtást ígértek egy esetleges támadás esetén azon tagállamoknak, így a többi között Ausztriának is, amelyek nincsenek a NATO soraiban – közölte vasárnap Karl Nehammer osztrák kancellár a Standard című helyi lap honlapján megjelent interjújában.

Hírdetés

Ez figyelemre méltóan egyértelművé lett téve”

– mondta.

Felidézte, hogy a párizsi csúcstalálkozó zárónyilatkozatában hivatkozott uniós segítségnyújtási kötelezettségből mindenek előtt a nem NATO-tag uniós országok profitálhatnak. Nehammer egyben rávilágított, hogy ez Ausztria mellett, Írországot, Máltát, Ciprust, Svédországot és Finnországot érinti.

Az osztrák kancellár arról is beszélt, hogy az ukrajnai háború drámai mértékben ráirányította az uniós tagállamok figyelmét a közös kül- és biztonságpolitika fontosságára és arra, hogy ez mi mindent jelent a védelmi politika számára.

Nehammer ugyanakkor az interjúban kijelentette, hogy nem lesz uniós hadsereg, mivel

 sehol sincsenek ilyen törekvések”.

Szerinte jelen helyzetben a nemzeti hadseregek műveleti együttműködését kell erősíteni. 

Több ukrán város is tűz alá kerülhet

Az ukrán katonai vezetés alatt kerülhet napokban,közölte az ukrán vezérkar. Luhanszk megyében az orosz erők mindenekelőtt a százezer lakosú Szeverodonyeck városára összpontosítanak. Moszkvai közlések szerint oroszbarát szakadárok alakulatai a várost keletről és délről lezárták.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap esti lakossági üzenetében gyászosnak nevezte a nyugat-ukrajnai Lvivtől nem messze lévő Javoriv katonai támaszpont elleni vasárnap reggeli orosz légitámadást, amelynek harmincöt halálos áldozata és 134 sebesültje  van.

A béketárgyalásokra kitérve Zelenszkij kiemelte, hogy az ukrán küldöttség egyik fő feladata mindent megtenni egy ukrán-orosz  csúcstalálkozó megvalósítása érdekében. Úgy fogalmazott, biztos abban, hogy sokan várják közvetlen találkozását Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »