Az örökzöld téma: ki fizet (Közüzemek a veszteségekről)

Az örökzöld téma: ki fizet (Közüzemek  a  veszteségekről)

Külön tájékoztatást adott ki a sepsiszentgyörgyi székhelyű Közüzemek regionális ivóvíz-szolgáltató az általuk örökzöldnek nevezett téma, a hálózati veszteségek ellenértékének kiszámítása kapcsán. A vállalat vezetősége kitér a háztartási mérések, valamint a főórák közötti különbözetre, illetve azt is tisztázza, hogy a hálózati sérülésekből származó veszteségeket soha nem terhelik a lakosságra.

Közleményüket azzal indítják, sokszor fordul elő, hogy egy fogyasztó felháborodását fejezi ki a vízszámlán feltüntetett veszteség miatt, mondván, ő pont annyit fogyasztott, mint amennyit az otthoni vízórája mutat, egy cseppel sem többet, és nem hajlandó az utcán eltört vezetékből elfolyt vizet kifizetni. A felvetett helyzet kapcsán megjegyzik: az első kérdés sajnos nem ennyire egyértelmű, a második esetben viszont teljesen igazat adnak az ügyfélnek.

Hírdetés

A továbbiakban részletesen kitérnek az első eset magyarázására. Hangsúlyozzák, a vízszámlán igazság szerint nem a veszteség, hanem a különbözet szó szerepel. Ez azt a mennyiséget jelöli, amely az otthoni költségelosztó vízórák és a Közüzemek hiteles metrológiai vizsgálatnak alávetett főórája között van. A különbségnek több oka lehet. Mivel a főóra pontosabban mér, mint bármelyik otthoni óra, ott kicsi a tévedés valószínűsége. Akadt azonban ügyfél, aki úgy érezte, hogy a főóra téved. Ilyenkor természetesen lehet a főóra metrológiai vizsgálatát kérvényezni, ami elég költséges dolog, de amennyiben valóban ott a baj, a költséget a szolgáltató állja. Ellenkező esetben azonban az fizet, aki a vizsgálatot kezdeményezte – szögezik le. Volt olyan esetük, hogy a Fogyasztóvédelmi Hatóság vagy akár az ügyfél kérésére metrológiai vizsgálatnak kellett alávetni a vízórát. Ezt egy, a szolgáltatótól teljesen független hatóság végzi, nemcsak Kovászna megyében, hanem az országban mindenütt. „Ilyen vizsgán, azt kell mondanom, hogy az esetek túlnyomó többségében nem akadtunk fenn” – szögezte le Kozsokár Attila vezérigazgató.

Kozsokár Attila ugyanakkor elmondta, hogy az utcai munkálatok, vezetékmeghibásodások, csőtörések esetében a fogyasztónak soha nem kell fizetnie. Minden ilyen esetben az elfolyt vízért a szolgáltatót terheli az anyagi felelősség.

A vállalat tájékoztatója ugyanakkor arra is kitér, hogy a tömbházi főóra és az otthoni költségelosztó órák közti különbséget a lakótársulások osztják el valamilyen közösen elfogadott elv szerint. Azokon a helyeken, ahol – bár a törvény értelmében nem szabadna ilyen helyzetnek fennállnia – nincs lakótársulás, külön egyezség szerint történik az elosztás.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »