Az olasz kormányfő megüzente a Vatikánnak, ne szóljon bele, hogyan hurcolják meg a normalitáspártiakat

Mario Draghi olasz kormányfő arra intette a Vatikánt szerdán, hogy ne avatkozzon bele a "homofóbia" elleni törvénytervezet parlamenti vitájába, mert Olaszország világi állam.

A Vatikán korábban a "homofóbia és a transzfóbia ellen" kezdeményezett jogszabály-tervezet módosítását kérte, arra hivatkozva, hogy a változtatások sértenék a katolikusok véleményszabadságát.

Draghi a szenátusban elmondott beszédében leszögezte: a római parlament szabadon megvitathat törvényjavaslatokat, és elfogadhat jogszabályokat. Olaszország világi, nem pedig vallási állam – mondta, hozzátéve, hogy a jogrendszerbe olyan garanciák vannak beépítve, amelyek biztosítják, hogy a jogszabályok mindig összhangban vannak az alkotmányos elvekkel és a nemzetközi kötelezettségekkel.

Hírdetés

Az olasz kormányfő ezzel az Olaszország és Vatikán Állam közötti 1929-es lateráni egyezményre utalt, amelyben szabályozták a Vatikán és az olasz állam kapcsolatait.

Sajtóelemzések precedens nélkülinek tartották az állam és az egyház modernkori kapcsolatai történetében, hogy a Vatikán "beleszól" az olaszországi törvényalkotásba. A Vatikán ugyancsak a lateráni egyezményre hivatkozva kifogásolta, hogy a törvénytervezet korlátozhatja a katolikus híveknek a szerződésben garantált vallásszabadságát. A szentszék jogi értelmezése szerint a törvénytervezet csorbítja az egyház szabadságát és a hívők véleményalkotását, mivel utóbbinak büntetőjogi következménye lehet.

A törvénytervezet a büntetőtörvénykönyvnek a diszkriminációra vonatkozó részét akarja módosítani: a faji, a nemzetiségi és a vallási okokból eredő kirekesztést a biológiai nem, a "társadalmi nem", a szexuális orientáció, valamint a testi és a szellemi fogyatékosság miatti diszkriminációval egészítenék ki súlyosbító körülményként. A javaslat jelenleg a felsőházi szavazás időpontjának kitűzésére vár.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »