Az mRNS terápiás alkalmazása

Az mRNS terápiás alkalmazása

A 2023-as orvosi Nobel-díjjal kitüntetett Karikó Katalin porfesszor asszony április 9-én tartotta akadémiai székfoglaló elöadását a Vigadóban 14 órai kezdettel. Már 13 óratól kezdve érkeztek a meghívott vendégek. Ö a recepcióban könyvét és fényképeit dedikálta türelmesen, mindenkihez volt egy-egy kedves mondata.

Karikó Katalin megtartotta akadémiai székfoglaló előadását

A magyar Nobel-díjas az Akadémián – Szegedi Nap/MTI

Ismertette az RNS történetét, illetve a beszélt arról, hogy a hírvivőt, azaz messenger RNS-t (mRNS) 1961-ben fedezték fel, és 60 év kellett ahhoz, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) által elfogadott klinikai hatóanyaggá váljon a COVID-19 elleni mRNS-vakcina formájában.

A hat évtized alatt nagyon sok minden történt, ami az RNS-t illeti. Az 1970-es évek közepére a sejtjeinkben jelen lévő mRNS-ek összetételét, szerkezeti elemeinek jelentőségét a fehérjeszintézisben feltárták a kutatók.

1978-ban óta ismertté vált az is, hogy az emlőssejtekbe juttatott izolált mRNS-ről a kódolt fehérje elkészül, ami előre jelezte az mRNS-technológiában rejlő lehetőségeket.

Ehhez azonban szükség volt arra az 1984-es felfedezésre, mely lehetővé tette az mRNS in vitro transzkripcióval való elkészítését.

A 90-es évek elején megkezdődött az in vitro szintetizált mRNS-ek terápiás tesztelése állatokon. A kutatások az mRNS vakcinaként való alkalmazására irányultak, elsősorban fertőző betegségek megelőzésére, illetve tumorok kezelésére. Az mRNS gyulladást okozó hatása azonban hátráltatta a fejlesztést.

Hírdetés

Amikor az mRNS egyik építőkövének, az uridinnek pszeudouridinre való cseréjével sikerült megszüntetni az mRNS okozta gyulladást, sőt az mRNS stabilitását növelve, ez azt jelentette, hogy még több fehérje szintézisét biztosítani a sejtbe juttatott mRNS-ről.

Vírus antigénjeit kódoló mRNS-eket 2013-ban sikerült először lipid-nanorészecskékbe csomagolni, és így létre is jött a hatásos mRNS-vakcina-platform, amelyet a koronavírus okozta pandémia megfékezésére vetettek be 2020-ban.

Mostanra az mRNS-terápiát más fertőző kórokozók, illetve rák elleni vakcinák fejlesztésére is kiterjesztették, és egyre több alkalmazásban ma még gyógyíthatatlan betegségek kezelésére is tesztelik. Az mRNS terápiás alkalmazása forradalmasítja a gyógyítást.

Röviden Karikó Katalin professzor Asszonyról: 1955-ben született Szolnokon. Szűkebb szakterülete a biokémia, a molekuláris biológia, a hírvivő-RNS-kutatás és az mRNS humán terápiás célú alkalmazásai.

Kimutatta, hogy az mRNS immunogén hatását az uridin okozza, aminek helyettesítése természetes nukleozidokkal, elsősorban pszeudouridinnel megakadályozza a gyulladást és az immunreakciót. Úttörő munkássága új korszakot nyitott sokféle betegség (pl. a rák) kezelésében és megelőzésében. A módosított mRNS-technológia szolgált alapul a BioNTech-Pfizer és a Moderna konzorciumok SARS-CoV-2 elleni mRNS-vakcináinak kifejlesztéséhez, a globális pandémia visszaszorításához, megmentve ezzel milliók életét illetve modifikálták a Covid okozta fertőzés lefolyását.

A 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin és az amerikai Drew Weissman kapták megosztva biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését a COVID-19 ellen.

Szegeden több elöadást fog tartani.

A professzor Asszony a negyedik magyar orvosi Nobel-díjas, aki – mint Szentgyörgyi Albert, Békésy György, Krausz Ferenc a Nobel-díjhoz vezetö alapkísérleteket Magyarországon végezte el.

Prof. em. Dr. Makovitzky József ( Univ. Heidelberg és Univ. Freiburg i.Br.)
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »