Az MNB elnöke szerint az elmúlt években Románia jobban teljesít(ett), mint Magyarország!

Újabb gazdaságpolitikai kritikákat fogalmazott meg a magyar jegybankelnök hétfői írásában: Matolcsy György egyebek mellett az ország egységes jövőképét és az állam működésének mérését, a visszacsatolást hiányolta.

Hírdetés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke elemzésében sokféle mutatót és összefüggést vizsgált meg, mindezekre nem térünk most ki, viszont az egyik kijelentésére felkaptuk fejünket: ez pedig nem más, mint az, hogy bár Magyarország jól teljesített az elmúlt évtizedben, Románia jobban teljesített!

2010 és 2019 után ugyan a Trianon utáni 100 év legsikeresebb évtizedét építette fel Magyarország, de voltak sikeresebbek is: a románok, a baltiak és a lengyelek sokkal jobb teljesítményt értek el. „Sőt, mi magunk is voltunk már jobbak. 1998 és 2002 között, öt év alatt 8,8 százalékkal közeledtünk az akkori EU átlaghoz. A legutóbbi tíz év alatt nem egészen 8 százalék volt ugyanez a mutató” – fogalmazott a jegybankelnök.

Végezetül leszögezi, hogy „bármilyen furcsa, ebben a szavaknak, szómágneseknek és narratíváknak döntő szerepük van. Hallgassunk hitünk bölcsességére: »Kezdetben vala az Ige.«” (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »