„Az igazság békét teremt” – Rövidesen indul az Ars Sacra

„Az igazság békét teremt” – Rövidesen indul az Ars Sacra

A fenti mottó szellemében hirdették meg a szeptember 14–22. között zajló XVIII. Ars Sacra Fesztivál programját. A sajtótájékoztatóra augusztus 29-én Budapesten, a Prohászka Ottokár Közösségi Háznak otthont adó városmajori kistemplomban került sor. A mintegy négyszáz programot felsorakoztató fesztivál fővédnöke Nagy Zsuzsanna, Sulyok Tamás köztársasági elnök felesége és Erdő Péter bíboros, prímás.

Az Ars Sacra Alapítvány kuratóriuma nevében Dragonits Márta köszöntötte a meghívott művészeket és a sajtó képviselőit. Mint mondta, a hitből született Európa vágyott békéjét állítja középpontba az idei fesztivál. Száz településen közel négyszáz programra kerül sor, százhetvenötre a fővárosban.

 

Ebből két újdonságot emelt ki a szervező. Az egyik a nyitott templomok napján, szeptember 14-én egy hat helyszínes előadássorozat és beszélgetés. Hat „központi” budapesti templomban hat életbevágó kérdésre keresik a választ az előadók, megszólalók: hol van Isten a társadalmi megosztottságban, a társadalmi egyenlőtlenségben, a gyereknevelésben, a betegségben, a válásban és a háborúban? A másik „újdonság” egy nagyszabású szimpózium lesz. Esztergomban szeptember 17-én rendezik meg A Magyar Sion-gondolat építészeti megvalósítása a reformkor kezdetén című konferenciát, amely – az országos egyházi központ kialakítását tervező és az esztergomi főszékesegyházat építtető – Rudnay Sándor hercegprímás életművére fókuszál.

Toroczkay Ilona elsősorban kiemelt programokról szólt. Megemlítette Bogányi Gergely és zenész családtagjai nyitókoncertjét, a Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművész házaspár négykezes estjét és az úgynevezett Keresztkoncerteket a Korossy Vonósnégyessel, a Szent Atanáz kórussal (és Kocsis Fülöp érsek-metropolita közreműködésével), a Capella Esterházy kamaraegyüttessel, illetve a Tutti Cantabile énekegyüttessel. A Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar és a Budapesti Énekes Iskola közreműködésével az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban kerül sor az Erzsébet és Piroska című misztériumjáték bemutatójára. Fellép továbbá a Jazzation, a fesztiválon új előadóként Tallós Álmos hárfás, Váncsa Gábor színművész pedig Szent Ágoston vallomásait közvetíti monodráma formájában. A záróhangversenyt a Gemma énekegyüttes adja a budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomban.

Hírdetés

A szépség, a jóság és az igazság felmutatására való törekvés jegyében Kolek Ildikó a Finnországban született, Magyarországon élő festőművész, Maria B. Raunio – a Mária Magdolna-toronyban már a fesztivál hivatalos kezdete előtt, augusztus 31-étől látható – kiállítására, a gyerekekre gondolva pedig Fülep Márk zeneszerző, fuvolaművész Vuk-feldolgozására hívta fel a figyelmet.

Miskolc szeptember 13-ától második alkalommal szervez önálló, nagyszabásúbb „városi fesztivált” az Ars Sacra égisze alatt. Az Éltető Lélek Alapítvány összefogásával – az egyházakon, felekezeteken túl – civil szervezetek, helyi művészek, intézmények, iskolák csatlakoztak a kezdeményezéshez. Kilenc nap, negyvenöt program. Flach Antal művésztanár olvasta fel Veres Pál polgármester levelét, aki az isteni békét és a krisztusi szeretetet sugárzó Ars Sacrát úgy jellemezte, hogy az ma már nem egyszerűen fesztivál, hanem misszió. Az MMA-ösztöndíjas zenei szakíró szervezőnek a napokban jelenik meg nagyszabású, kétkötetes dokumentumgyűjteménye, a Miskolci dalok, dallamok. Míg Flach Antal az Ars Sacra zenei programjait, többek között az operaénekes Szegedi Csaba és Pitti Katalin fellépését, valamint Mosonyi Mihály, Bach és Olivier Messiaen műveinek előadását emelte ki a kínálatból, addig Máger Ágnes festőművész, Miskolc díszpolgára az irodalmi programokról, kiállításokról, a városi és környékbeli zarándoklatokról, spirituális indíttatású csoportos kirándulási lehetőségekről szólt.

Nemcsak vidéki városainkban, kisebb és nagyobb településeinken, hanem a határainkon túl is lesznek a fesztiválhoz kapcsolódó események: Bécsben, Kolozsváron, Nagyváradon, Alsóbodokon és Naszvadon. Az erdélyi Nagyszeben – Miskolchoz hasonlóan – külön „Ars Sacra-alkalmakkal”, többek között fotókiállítással, művészeti és egyháztörténeti tárlattal, valamint szakrális sétákkal készül.

A következő, „szentévi” Ars Sacra időpontja is kiderült: 2025-ben szeptember 13-ától 21-éig tart majd a tizenkilencedik, A remény zarándokai címet viselő fesztivál.

Fotó: Merényi Zita

Pallós Tamás/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »