Az idén is összekötötte a Duna két partját az AquaPhone

Az idén is összekötötte a Duna két partját az AquaPhone

15. alkalommal idézték fel a párkányi Mária Valéria híd mellett azt a múlt század ötvenes éveiben mindennapos jelenséget, amikor a Duna két partjáról rokonok, barátok, szerelmesek beszélgettek egymással a vízen át.

A Duna két partja a „csehek előtt” egy egységet alkotott. Amikor a második világháború után ismét szinte hermetikusan lezárult a két part közti kommunikáció, az emberek feltalálták magukat. Esténként – szélcsendes időben – lementek a Dunához, és szót váltottak egymással. A folyó vize fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, néha talán egy rejtjelezett hírt.

Hírdetés

Az AquaPhone performance felidézi ezt a jelenséget, tisztelettel adózva azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták. Tanúsítani szeretné az emberek abbéli óhaját, hogy egymással érintkezhessenek, és azon leleményességét, amellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására.

Hanneke Frühauf ötletét már évek óta Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger zenészek valósítják meg, akik az idén Erdős Virág, Budapesten élő költő, író, drámaíró egy szerelmespár párbeszédét kísérő zenei improvizációt hoznak létre. A szöveg magyar, szlovák és német nyelven kelt át a Dunán, ezt kísérik csellón és klarinéton a svájci zenészek.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »