Az év folyamán 40%-kal nőtt a leggazdagabb ukránok vagyona

A száz leggazdagabb ukrán vagyona 2021-ben 44,5 milliárd dollárt tett ki. Az elmúlt évben 42%-kal (13,1 milliárd dollár) nőtt a vagyonuk – derül ki az ukrán Forbes által közzétett minősítés adataiból.

A minősítés élén hagyományosan Rinat Ahmetov oligarcha áll,

akinek vagyona az év során majdnem megháromszorozódott – 2,8 milliárd dollárról 7,6 milliárd dollárra.

A leggazdagabb ukránok listáján a második helyet ismét az Interpipe csoport tulajdonosa, Viktor Pincsuk szerezte meg 2,5 milliárd dolláros vagyonával (tavaly 1,4 milliárd dollár volt).

A harmadik helyen 2,4 milliárd dolláros vagyonnal Konsztantin Zsevago (Ferrexpo) áll. Egy év alatt megduplázta vagyonát. 2020-ban 1,1 milliárd dolláros vagyonával a hetedik helyre került.

Igor Kolomojszkij saját vagyonát egymilliárd dollárról 1,8 milliárd dollárra növelte,

Hírdetés

és a nyolcadikról a negyedik helyre emelkedett.

Hennagyij Boholyubov a tavalyi évhez hasonlóan az ötödik helyen áll. Az év során vagyona 1,2 milliárd dollárról 1,7 milliárd dollárra nőtt.

A hatodik helyen Olekszandr és Halina Herehi (Epicenter) állnak 1,7 milliárd dolláros vagyonnal. Tavaly a negyedik helyen álltak 1,3 milliárd dolláros vagyonnal.

Ukrajna ötödik elnöke, Petro Porosenko a harmadik helyről a hetedik helyre esett vissza. Vagyona 1,4 milliárd dollárról 1,6 milliárd dollárra nőtt.

A kiadvány szerint az ukrán gazdagok listáján az első százból 76 fő növelte vagyonát az év során.

Az év során a lista 21%-kal frissült: 14 résztvevő szerepelt először a listán, heten bizonyos szünet után tértek vissza. Az abszolút újoncok közül a legtöbb képviselő az informatika és az energiaipar terén van.

A leggazdagabb ukránok számára a legfontosabb exportáruk – olaj, acél, búza és kukorica – árainak növekedése játszott szerepet. 2021 tavaszán a nyersanyagárak emelkedése csak felgyorsult, jó kiindulást teremtve a gazdagok vagyonának növelésére 2022-ben – írja a Golos.ua. 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »