Az Európai Unió globális szereplővé akar válni?

Az Európai Unió globális szereplővé akar válni?

Az Európai Unió globális szereplővé akar válni, de egyes tagállamok akadályozzák ezeket a törekvéseket, mert attól tartanak, hogy ha az EU-nak nagyobb hatáskörei lennének, az rontaná azokat a kapcsolatokat, amelyeket számos uniós tagállam kiépített az évek során – fogalmazott Jan Kovář és Michal Onderčo nemzetközi kapcsolati szakértő a TASR TV-ben folytatott vita során.

Az EU világban elfoglalt helye az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) egyik témája.

Jan Kovář, a prágai székhelyű Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (IIR) munkatársa úgy véli, az Európai Unió az 1980-as évek óta próbál nagyobb globális szereplővé válni, de úgy látja, ez eddig számos akadályba ütközött.

„Mindenekelőtt arról van szó, hogy a külpolitika továbbra is az egyes tagállamok szuverén kompetenciája, és nem akarják, hogy ebbe beleavatkozzanak. Globális téren, gazdasági kérdésekben az EU bizonyos mértékig globális szereplő. A külpolitika, a biztonságpolitika és a védelmi kérdések terén azonban nincs olyan komoly szerepe az EU-nak” – véli Kovář.

Hírdetés

Michal Onderčo, a rotterdami Erasmus Egyetem (EUR) munkatársa szerint az Európai Unió biztonságpolitikai helyzetét az befolyásolta, hogy az elmúlt 15-20 évben szociáldemokrata pártok tagjai alakították az unió külpolitikáját.

„A szociáldemokraták általában nagyon visszafogottan viszonyulnak a külpolitikához, mert sokszor úgy érzik, hogy egy határozott külpolitikával többet rontanak, mint amennyit használnak, és hogy a párbeszéd jobb, mint a konfrontáció” – mondta Onderčo.

„Sok ország, például Szlovákia is úgy érezte, hogy ha az EU-nak nagyobb hatáskörei lesznek, és az unió külpolitikája eurocentrikusabbá válik, az például ahhoz vezetne, hogy romlanának sok tagállam addig kiépített kapcsolatai” – tette hozzá Onderčo.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »