Az Európai Bizottság felszólította Szlovákiát, hogy állítsa le a Speciális Ügyészség megszüntetését

Az Európai Bizottság felszólította Szlovákiát, hogy állítsa le a Speciális Ügyészség megszüntetését

Nyitókép: SITA

Az Európai Bizottság (EB) szerdán megerősítette, hogy arra kérte Szlovákiát, ne folytassa a büntető törvénykönyv módosítását és a Speciális Ügyészség megszüntetését, mivel ezen javaslatokat alaposan meg kell fontolni. A szlovák hírügynökség értesülését a bizottság igazságügyi szóvivője, Christian Wigand is megerősítette.

A szlovák kormány szerdán hagyta jóvá a súlyos bűncselekményekkel, köztük korrupcióval foglalkozó Speciális Ügyészség megszüntetésének tervét. A kormány a Büntetőtörvénykönyv megváltoztatását tervezi több módosítási javaslattal, melyek szerint a Speciális Ügyészséget meg kell szüntetni, az általa vizsgált ügyeket pedig a területi ügyészségek napirendjére kell tűzni.

– áll az uniós végrehajtó testülete Pozsonyba küldött véleményében.

Hírdetés

Didier Reynders igazságügyi biztos és Ylva Johansson belügyi biztos kedden (december 5-én) írt levelében az Európai Bizottság arra kérte Boris Suskót, a Szlovák Köztársaság igazságügyi miniszterét, hogy a szlovák kormány „ne folytassa a tervezett módosításokat” és különösen „ne folyamodjanak gyorsított eljáráshoz az érdekelt felekkel való megfelelő és alapos nemzeti és európai szintű konzultáció nélkül”.

Wigand kifejtette, hogy az Európai Bizottság készen áll a további politikai és technikai megbeszélésekre a szlovák kormánnyal e kérdések részletesebb vizsgálata érdekében, ugyanakkor azt javasolja, hogy a tervezett törvénymódosításokról konzultáljanak az Európa Tanács Velencei Bizottságával.

A szlovák kormány képviselői szerdai döntésük előtt jelezték, hogy lépésükről előzetesen egyeztettek az Európai Bizottsággal. Wigand megerősítette, hogy Reynders biztos ebben az ügyben találkozott Robert Fico miniszterelnökkel, Boris Suska igazságügyi miniszterrel és Robert Kaliňák védelmi miniszterrel, mégpedig november 27-én Brüsszelben. A szlovák politikusok tájékoztatást adtak az említett jogszabályok közelgő módosításairól. E megbeszélés után a szlovák kormány tájékoztatást küldött az Európai Bizottságnak a készülő reformokról.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »