Az Eucharisztia ünneplése 113.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

Legyen a te irgalmasságod, Uram, fölöttünk, amiként reménykedünk benned! A hálaadó himnusz 28. sora a 33. zsoltár szavaira épül: „Legyen, Uram, irgalmad rajtunk, amint benned bizakodunk!” (Zsolt 33,22) Az Isten jóságát és nagyságát magasztaló himnusz a fogságot követő időkben keletkezett, és a 145. zsoltárhoz hasonlóan alefbét költemény. Az irgalmasság fogalma a zsoltárban még kétszer előfordul: „Az igazságot és a törvényt szereti; Az Úr irgalma betölti a földet (…) De íme, nézi az Úr szeme azokat, akik félik őt, akik remélik irgalmát” (Zsolt 33,5.18) Ugyan majd a Te Deum laudamus 29. sorában kerül elő, de tematikai szempontból már itt említjük a 31. zsoltár 1. versét: „Uram, tebenned remélek, soha meg ne szégyenüljek, igazságodban szabadíts meg engem!”

Hírdetés

A zsoltár szövegének értelmében az Istenbe vetett remény és bizalom mértéke Isten irgalma és jósága népe iránt. Ilyen értelemben az amint szócskának (héb. kaaser) hangsúlyos jellege van. Azok, akik a hálaadó himnusz dicsőítő és könyörgő soraiban kifejezték az Isten iránti bizalmat, kifejezik reményüket Isten hűségében. Az irgalmasság ugyanakkor kötelesség és az irgalmasság lelkületébe való elmerülés (vö. Mt 18,21–35)„Bocsáss meg társadnak, ha vét ellened, akkor te is, amikor könyörögsz, elnyered bűneid bocsánatát” (Sir 28,2).

„Kételkedés nélkül kérjük a mi Urunktól, Istenünktől az irgalmasságot, mert nagyon akarja, hogy kérjük. A kérésünk Őt nem zavarja meg, és nem kezd feszengeni, ahogyan az, akitől kérsz valamit, amije nincs, vagy amiből csak kevese van és fél adni, nehogy még kevesebbje legyen. Akarod tudni, hogyan árasztja rád irgalmasságát az Isten? Áraszd te a szeretetet, és lássuk, végét veted-e, amíg árasztod? Tehát mekkora lehet a bőség a Legfőbben, ha ekkora van a képmásban!” – írja Szent Ágoston, és biztat minket, hogy mi se fukarkodjunk az irgalmassággal és a megbocsátással. A Te Deum laudamus himnusz 28. sora így kapcsolatot teremt a Miatyánk szavaival: „és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek” (Mt 6,12).

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »