Az EU-t fenyegeti Moszkva

Az EU-t fenyegeti Moszkva

Bekérette tegnap az orosz külügyminisztérium Markus Ederer moszkvai uniós nagykövetet, és követelte a kalinyingrádi vasúti tranzit azonnali újraindítását, valamint kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben válaszintézkedéseket fog hozni.

A litván vasút korábban arról értesítette a kalinyingrádi vasúttársaságot, hogy június 18-tól megszünteti az uniós szankciók által érintett áruk tranzitját. Anton Alihanov, a kalinyingrádi régió kormányzója kijelentette, hogy a Litvánián keresztül történő tranzitkorlátozások miatt a kalinyingrádi régió kompállománya meg tud birkózni a megnövekedett rakománymennyiséggel. Kalinyingrád megyébe a kőolajtermékek szállítása Litvánián keresztül nem állt le, ezek tranzitját a korlátozások augusztus 10-ig nem érintik.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt hangoztatta, hogy Litvánia ezzel a döntésével agresszívan lépett fel, túllépve a barátságtalan magatartás határait. Hozzátette: Vilniusnak meg kell értenie, az, hogy Moszkva a kalinyingrádi tranzitra vonatkozó lépéseit ellenségesnek minősítette, azt jelenti, hogy „ez már nem a tárgyalások ideje”.

Hírdetés

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, aki tegnap Kalinyingrádba utazott, hogy ott a régió kormányzójával megvitassa a kialakult helyzetet, kijelentette, hogy Moszkva hamarosan válaszolni fog a blokádra, és Litvánia lakói meg fogják érezni az ellenlépések hatását.

„Ez a legújabb példája annak, hogy Litvánia a nyugati országok ösztönzésére, a nemzetközi jog normáinak és elveinek megsértésével, blokád alá vette a területéről a kalinyingrádi régióba tartó áruk nagy csoportját. Ez a példa azt mutatja, hogy a Nyugatnak nem csak a szóbeli, hanem az írott nyilatkozataiban sem lehet megbízni” – idézte a TASZSZ Patrusevet. „Oroszország az ilyen ellenséges akciókra biztosan válaszolni fog. A vonatkozó tárcaközi intézkedések kidolgozás alatt állnak, hamarosan elfogadják őket. Ezek következményei komoly negatív hatással lesznek Litvánia lakosságára” – tette hozzá a tisztségviselő.

Az EU moszkvai nagykövete szintén a TASZSZ-nak nyilatkozva közölte, hogy az Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettessel folytatott megbeszélésén kifejtette az unió elvi álláspontját Oroszország Ukrajna elleni agressziójával kapcsolatban. A misszióvezető emellett azt hangoztatta, a Kalinyingrádba irányuló vasúti tranzit korlátozásának kérdését diplomáciai úton kell megoldani.

A kalinyingrádi orosz exklávé gazdaságfejlesztési minisztériuma tegnap közzétette a litván tranzittilalom alá eső áruk listáját, amelyen egyebek között a 750 eurónál nagyobb értékű háztartási gépek, valamint az ezer eurónál drágább hangszerek is szerepelnek. A felsorolásba bekerültek továbbá „a mentőautók kivételével a szárazföldi, légi vagy tengeri személyszállításra szolgáló, 50 ezer eurót meghaladó értékű járművek”, ülőszékes felvonók, kötélpályák húzószerkezetei, az ötezer eurónál drágább motorkerékpárok, valamint ezek tartozékai és pótalkatrészei. A 66 oldalas litván feketelista különböző luxuscikkekre, műtárgyak és régiségekre, biliárd- és golffelszerelésre is kiterjed, továbbá a telivér lovakra, a kaviárra, a szarvasgombára, valamint a szivarokra és a parfümökre. De szerepelnek rajta ipari berendezések, szerszámgépek és gyártóüzemek gépei, valamint építőanyagok – általánosságban mindazok a szankciókkal sújtott áruk, amelyeket az uniós országok nem szállíthatnak Oroszországba.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »