Az EU díjmentessé tenné 10 ezer hrivnya átváltását

Az EU díjmentessé tenné 10 ezer hrivnya átváltását

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a tagállamok az ukrajnai háború elől menekültek esetében egyénenként 10 ezer hrivnya (mintegy 113 ezer forint) összeghatárig díjmentesen biztosítsák az átváltást az Ukrán Nemzeti Bank által közzétett hivatalos átváltási árfolyamon – közölte a brüsszeli testület pénteken.

Az MTI szerint az Európai Bizottság tanácsi ajánlásra irányuló javaslata arra vonatkozik, hogyan járjanak el az ukrajnai háború elől menekülőket fogadó tagállamok az érkezettek birtokában lévő hrivnya átváltását illetően a helyi pénznemre – közölték.

„A menekültek számára kiemelten fontos, hogy késedelem nélkül át tudják váltani az Ukrajnából magukkal hozott bankjegyeket a fogadó ország pénznemére”

Hírdetés

– fogalmaztak.

Véleményük szerint erre azért van szükség, mert az Ukrán Nemzeti Banknak fel kellett függesztenie a hrivnyabankjegyek valutakészpénzre történő átváltását az ország korlátozott deviza-tartalékainak védelme érdekében, amelynek következtében az uniós tagállamok hitelintézetei sem voltak készek beváltani a hrivnyát. Néhány tagállam pedig azt mérlegeli, hogy lehetővé teszi korlátozott – egyénenként meghatározott – összegű hrivnya átváltását – közölték.

Az uniós bizottság javaslata azt a célt szolgálja, hogy a tagállamok ne egymástól eltérően, hanem összehangoltan rendezzék a kérdést – tették hozzá.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »