Az EU a közös agrárpolitika felülvizsgálatát javasolja

Az EU a közös agrárpolitika felülvizsgálatát javasolja

Az Európai Bizottság a közös agrárpolitika (KAP) stratégiai terveiről szóló rendelet egyes feltételeinek célzott felülvizsgálatát javasolja az uniós gazdálkodókra nehezedő adminisztratív terhek enyhítésére – közölte az uniós testület.

A brüsszeli közlemény szerint a javaslatok célja, hogy csökkentsék az uniós gazdálkodók ellenőrzési terheit, és nagyobb rugalmasságot biztosítsanak számukra bizonyos környezetvédelmi feltételek betartásához, miközben fenntartják a jelenlegi KAP magas szintű környezetvédelmi és éghajlati ambícióit. Megfelelő egyensúlyt teremtenek továbbá az európai mezőgazdaság fenntarthatóbb gazdálkodásra való átállásának támogatásában – írták.

 

Hírdetés

A testület a vetésforgó helyett a vetésdiverzifikációt javasolta, amely lehetővé teszi a rendszeres aszálytól vagy túlzott csapadéktól sújtott területeket birtokló gazdálkodók számára, hogy könnyebben megfeleljenek a vonatkozó követelménynek.

Az uniós bizottság azt is javasolta, hogy a tagállamok mentesítsenek bizonyos növényeket, talajtípusokat vagy gazdálkodási rendszereket a talajművelésre vonatkozó követelmények betartása alól. Ezek területét korlátozni kell, és csak akkor lehet létrehozni, ha konkrét problémák megoldásához szükségesnek bizonyulnak. A mentességek a KAP teljes időszakára vonatkozhatnak – írták. Szélsőséges esetekben, amikor a gazdálkodók nem tudnak megfelelően dolgozni és betartani a követelményeket, a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a tagállamok ideiglenes eltéréseket is bevezethetnek. Ezeknek azonban időben korlátozottnak kell lenniük, és csak az érintett kedvezményezettekre vonatkozhatnak.

Az Európai Bizottság végezetül azt javasolta, hogy a 10 hektárnál kisebb területen tevékenykedő mezőgazdasági üzemeket mentesítsék a feltételességi követelmények betartásával kapcsolatos ellenőrzések és szankciók alól. Ez jelentősen csökkentené az ellenőrzésekkel kapcsolatos adminisztratív terheket a kistermelők számára, akik a KAP kedvezményezettjeinek 65 százalékát teszik ki – írták.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »