Az északi országokban kevesebb nő veszti életét mellrákban – mit csinálnak másképp?

Az északi országokban kevesebb nő veszti életét mellrákban – mit csinálnak másképp?

Az északi országokban kevesebb nő veszti életét mellrákban – mit csinálnak másképp? Mészáros Richárd2024. 03. 27., sze – 16:26

Szlovákia élen jár a mellrák-megbetegedéssel kapcsolatos halálozási statisztikákban, ráadásul jelentős regionális különbséget mutatkoznak a túlélési esélyeket illetően – derül ki az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) új tanulmányából.

A szakértők javasolják, tegyék elérhetőbbé a rákszűrést, és csökkentsék a mammográfiás vizsgálat alsó korhatárát 45 évre. Ez az első alkalom 2014 óta, hogy a tanulmány részletesen vizsgálja a mellrák gyakoriságát Szlovákiában – jegyzi meg a Zdravie.

Az emlőrák olyan daganatos megbetegedés, amely korai felismerés esetén teljes mértékben gyógyítható. „Szlovákiában évente mintegy 3200 új mellrákos esetet diagnosztizálnak, és 2030-ra a rosszindulatú emlődaganatok átlagosan 10%-os növekedése várható” – mondta Veronika Rybanská, az Egészségügyi Elemzések Intézetének kutatási és elemzési csoportjának vezetője.

Az elmúlt években valamennyi európai országban javult az emlőrákkal küzdő nők teljes ötéves túlélési aránya, de Szlovákia még mindig le van maradva. „A túlélési arány akár 98% is lehet, ha a megoperált daganat még elég kicsi” – mondta Bela Mriňáková, a Szent Erzsébet Onkológiai Intézet onkológusa. Szlovákiában a betegek ötéves túlélési aránya 75,5%.

A megbetegedés gyakorisága különösen nő a 30 és 50 év közötti nők körében. Az idősebb korosztályhoz viszonyítva a 45 év alattiaknál gyakrabban alakulnak ki agresszívabb, nagyobb méretű daganatok, melyek gyakran járnak nyirokcsomói áttétekkel. A szakértők ajánlásai szerint ezért érdemes lenne a mammográfiás szűrés minimális korhatárát a jelenlegi 50 évről 45 évre csökkenteni, és a maximális korhatárt 70 évre módosítani.

A betegség gyakoriságának növekedésében szerepet játszó tényezők között számon tartják az életmódbeli szokásokat, mint például a mozgásszegény munkakörülményeket, a fizikai aktivitás hiányát, az egészségtelen étrendet, az első gyermek magasabb életkorban történő megszülését, a kevesebb számú gyermekvállalást, valamint a légszennyezést. Azonban a betegség magas előfordulási rátája több országban részben a fejlettebb kezelési módszereknek is köszönhető, amelyek lehetővé teszik, hogy több beteget korábbi, még teljes mértékben gyógyítható stádiumban érjenek el.

Hírdetés

Annak ellenére, hogy Szlovákia egy viszonylag kis ország, a tanulmány nagy regionális különbségeket tárt fel a mellrákos betegek túlélési arányában. A 40–50 éves betegek halálozási aránya a pozsonyi régióban a diagnózist követő 3 éven belül 3%, míg az eperjesiben 11%.

A mellrákban szenvedő betegek túlélési esélyeinek növelése érdekében számos európai ország olyan szűrési programokat vezetett be, amelyek célja, hogy egyre több nőt diagnosztizáljanak a betegség korai szakaszában. Lucia Vitárius, az Általános Egészségbiztosító (VšZP) munkatársa elmondta, „Szlovákiában már évek óta törvény írja elő, hogy a nőknek évente részt kell venniük egy nőgyógyászati szűrővizsgálaton”.

Míg a skandináv országokban a rákszűrésen való részvétel aránya meghaladja a 90%-ot, addig a hazai részvételi szint csupán valamivel több mint 30%.

Ahhoz, hogy a szűrőprogramok valóban hatékonyak legyenek, szükség van arra, hogy a részvételi arány elérje a legalább 70%-ot. Ehhez – a szakértők szerint – a szűrővizsgálatok hozzáférhetőségét kellene javítani.

A tanulmány szerzői szerint Szlovákiában regionális különbségek figyelhetők meg a kezelésekhez való hozzáférésben, a szűrővizsgálatokon való részvételen, valamint a betegség diagnosztizálásának minőségében. Ezen egyenlőtlenségek csökkentése összehangolt intézkedéseket és anyagi befektetéseket igényel az egészségügyi rendszer részéről.

Hosszú távon szükség van egy megfelelő irányítási kompetenciákkal és finanszírozással rendelkező Nemzeti Rákszűrő Központra is.

Vladimír Baláž, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke elmondta, az egészségügyi tárca együttműködésében azon dolgoznak, hogy javítsák a betegek hozzáférését a korai diagnózishoz és a hatékony kezelésekhez.

„A társadalomban elterjedt az a nézet, hogy a rák halálos kimenetelű, de nem feltétlenül kell, hogy ez így legyen. A betegség hatékonyan kezelhető és gyógyítható, amennyiben időben felismerik” – hangsúlyozta Rybanská.

(Zdravie)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »