Az ENSZ-főtitkár Ukrajnába látogat, ahol Zelenszkijjel és Erdogannal találkozik

Az ENSZ-főtitkár Ukrajnába látogat, ahol Zelenszkijjel és Erdogannal találkozik

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön és pénteken Ukrajnába látogat. Az ország nyugati részén fekvő Lviv városában találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török ​​elnökkel, majd elutazik a fekete-tengeri Odessza kikötőbe – jelentette be kedden az ENSZ szóvivője.

A Zelenszkijjel tervezett megbeszélések a zaporozzsjai atomerőműben kialakult helyzetre és az Oroszországgal vívott háború politikai megoldáskeresésére összpontosítanak – áll Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivőjének közleményében.

Hírdetés

Guterres Odesszában azt a kikötőt is felkeresi, amely egyike annak a háromnak az odesszai régióban, ahonnan az ENSZ és Törökország közvetítői által július végén Moszkvával és Kijevvel kötött megállapodások alapján ismét lehet ukrán gabonát szállítani.

Az ENSZ vezetője azelőtt, hogy visszatérne New Yorkba, szombaton ellátogat a törökországi Isztambulba és az ottani Közös Koordinációs Központba (JCC), amely a fent említett megállapodások alapján jött létre. A központban Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ képviselői tevékenykednek, és felügyelik az ukrán gabona- és műtrágyaexportot.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »