Az energiarendszerre ért csapások után az ivóvíztől fosztják meg az oroszok az ukránok egy részét

Az energiarendszerre ért csapások után az ivóvíztől fosztják meg az oroszok az ukránok egy részét

Az oroszok azért engedik le a vizet a kahovkai tározóból, hogy megfosszák a vízellátástól azokat az ukránokat, akik a Dnyeper (Dnyipro) folyóból kapják a vizet – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a keddi kormányülésen.

„Oroszország az ukrajnai életkörülményeket kívánja elviselhetetlenné tenni. Tizennégy rakétatámadást hajtottak végre az ukrán energiaszektor ellen. A legutóbbi, február 10-i támadás több mint egy napig tartott. Rakétákkal és drónokkal hat energetikai létesítményt és hét nagyfeszültségű alállomást lőttek” – mutatott rá a kormányfő. Smihal szavai szerint az energetikai vállalatoknak már sikerült a fogyasztók áramellátását helyreállítaniuk, jelenleg már csak Odesszában és a környező területeken, valamint a herszoni és a harkivi régió egyes részein vannak érvényben kisebb hálózati korlátozások.

Az ellenség azonban nem áll meg. Most az oroszok megpróbálják megfosztani az ukránokat a vízellátástól. Miután az orosz erők részlegesen megsemmisítették és szándékosan felnyitották a kahovkai vízerőmű zsilipjeit, naponta több ezer köbméter vizet veszítünk. Emiatt a Dnyeperből vízhez jutó települések 70 százaléka ivóvíz nélkül maradhat”

Hírdetés

– figyelmeztetett a miniszterelnök.

Hozzátette, hogy ezen felül a nukleáris veszély is nagyobb, mivel a tározó vízszintjének csökkenése a zaporizzsjai atomerőmű hűtőrendszereinek nem megfelelő működését okozhatja.

Az ukrán vezérkar kedd esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán erők megsemmisítettek három orosz lőszerraktárt, az oroszok pedig a donyecki régióban egy drónról aeroszolgránátokat dobtak az ukrán védők állásaira. Az orosz erők két rakétatámadást indítottak Donyeck megyében Kosztyantinyivka és Kramatorszk polgári infrastruktúrája ellen, aminek következtében helyiek sebesültek meg. A legsúlyosabb harcok a régióban Bahmut térségében dúltak: az orosz erők húsz településre nyitottak tüzet aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel, Bahmut, valamint Ivanyivszkij és Kurdjumivka települések környékét pedig ellenséges légicsapások érték.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »